Zadar slavi – Spavanje pod zvijezdama

24 stu

Danas Zadar slavi sv. Krševana, zaštitnika grada. A Krševan je mučenik iz doba Dioklecijanovih progona kršćana. Bio je rimski votez. Zbog javnog svjedočenja vjere u Krista Spasitelja bačen je u tamnicu. Njegova je suvremenica sv. Amastazije ili sv. Stošija kojoj je Krševan slao pisma u kojima je hrabri i potiče na ustrajnost. Sv, Stošija je zaštitnica katedrale čije se tijelo čuva u katedrali. Sv. Krševanu su nuđene velike časti samo da se odrekne vjere u Krista što on nije htio ni pomisliti. Odsječena mu je sjekirom glava i tijelo bačeno u more. Njegovo je tijelo pronađeno i preneseno u Zadar.  Njegov lik se nalazi u grbu i zastavi Zadra. Progon krščana u svijetu ne prestaje ni danas. Zapravo kršćani su danas najprogonjenija vjera u svijetu. O tome lijevi mediji ne žele pisati pa time odobravaju ovaj progon. Dioklecijan danas ima drugo ime i dugi izgled ali mučenici  poput sv. Krševana i danas svjedoče snagu vjere koja pobjeđuje svijet.

Jutros je maglovito u kontinentalnoj Hrvatskoj ali se magla pomalo diže i probija se sunce. Sutra slavimo sv. Katarinu. “Sv. Kata – snijeg za vrata” – ova narodna uzrečica podsjeća nas na snijeg koji možemo očekivati.

Spavanje pod zvijezdama – Beskućnika ima u svakom većem gradu ne samo u bogatim zemljama  nego i u našoj domovini. Na te ljude ne mislimo. Isto tako kao što ne mislimo –  kad kupujemo hranu za pse ili mačke – da ima u svoijetu gladnih koji doslovno umiru od gladi. Rat u Ukrajini samo je povećao glad u svijetu jer je izvoz žitarica iz Ukrajine nesiguran ili onemogućen. U našoj domovini ima beskućnika. Dospjeli su u stanje beskućnika na razne načine. Najgore bi bilo reči: to je njihov problem! Nažalost, ima takvih koji mahnu rukom na problem beskućnika. Ali, ima i onih koji misle na te ljude. Javne kuhinje u sklopu karitasa bar im nude jedan nobrok na dan. Depaul Hrvatska dio je Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta, pod matičnom organizacijom Depaul International. Njihovo je djelovanje usmjereno beskućnicima i osobama koje su u riziku od beskućništva, kao i ostalim marginaliziranim i društveno isključenim osobama. U Rijeci će se karitas pridružiti i ove godine “spavanju na otvorenom” kao i prijašnjih godina prvog prosinačkog vikenda, a to je ove godine od 3. na 4. prosinca. Akcija  počinje u 23 sata i traje do jutra.  Time žele skrenuti pažnju na beskućnike u gradu.

Snimak iz 1939. godine u Slunju govori više nego riječi