Uoči Sviju Svetih

31 lis

U apostolskom vjerovanju između ostalog  ispovijedamo vjeru u “općinostvo svetih”. Upravo na Svisvete i Dušni dan slavimo općinstvo svetih: crkvu na putu (to je crkva na zemlji), crkva slavna – spašeni u nebu i trpeća crkva a to su duše u čistilištu. Najveća pobjeda na našem zemaljskom putovanju je ustrajati u vjeri i u najvećim kušnjama. Naši dragi koji su postigli blaženstvo s nama su i raduju se našoj vjeri i ljubavi. Mnogi će obići groblja ovih dana, posebno na sam sutrašnji blagdan Sviju Svetih. Dobro je posjetiti grob svojih najdražih, razgovarati s njima, moliti. Na slunjskom groblju neki su ugradili malu klupicu uz grob svojih milih i dragih. Oni znaju sjediti na toj kupici i razgovarati sa svojim pokojnima. Možemo zamoliti naše drage da se mole za nas, da nam duhovno pomognu u našem nošenju životnog križa. Ipak, vrhunac zajedništva s našim dragima je euharistija, misa koju slavimo na Svisvete i Dušni dan. “Tvoju smrt Gospodine navještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo”- ove riječi nakon Podizanja u misi daju smisao našem zemaljskom putovanju.

Grobovi naših dragih nisu “tihi dom” nego je naša domovina u zagrljaju Božje ljubavi u životu vječnom

Gospićko groblje

Na grobu mons Vlade Pezelja /Gospić/

Većeras u gospićkoj katedrali bdjenje  –  Molitveno bdjenje uoči svetkovine Svih svetih pod nazivom „Holywin – svetost pobjeđuje“ održat će se večeras 31. listopada u katedralnoj župi Navještenja BDM u Gospiću.
Program će započeti euharistijskim slavljem u 18 sati. U 20 sati u dvorani Biskupijskog caritasa biti će prikazan film o bl. Chiari Luce Badano. Nakon prikazivanja filma biti će euharistijsko klanjanje, koje će pjesmom i molitvama animirati mladi katedralne župe. Za vrijeme euharistijskog klanjanja svećenici će biti na raspolaganju vjernicima da se pomire s Bogom u sakramentu svete ispovijedi.