Isus prijatelj carinika i grješnika – Danas na misi u Perušiću

30 lis

Carinici su bili u Isusovo vrijeme u službi tuđinske vlasti i zbog toga omraženi u narodu. Smatrani su grješnicima koje treba izbjegavati, izolirati. Isus iznenađuje kad poziva jednog carinaika – Mateja – da ga slijedi, da bude njegov učenik.  Matej se odaziva…Isusa će zbog toga nazivati “prijatelj carinika i greješnika”. Teško su mogli razumjeti Isusovu komunikaciju i prijateljstvo s carinicima. Zbog toga su ga sumnjičili, tražili priliku da ga ocrne i osude… Danas je u centru Isusove pažnje također jedan vcarinik ili čak nadcarinik Zakej. Luka precizira da je Zakej “nadcarinik i vrlo bogat”. Silno je želio vidjeti Isusa. Čak se popeo na smokvu, bio je niskog rasta, samo da vidi Isusa, da ga pogledom dotakne. Događa se nešto neočekivano, gesta koja je sve zbunila: Isus prilazi smokvi i kaže Zakeju: siđi brzo jer danas mi je proboraviti u tvojoj kući!” Razgovara s javnim grešnikom i čak ide u njegovu kuću. Nečuveno. Usred gozbe Zakej govori: “Gospodine, polovicu svojega imanja dajem siromasima! Ako sam koga u čemu prevrio vraćam  četverostruko!” Kakav obrat!. On svoje bogatsvo dijeli s drugima. U njegov dom je ušlo spasenje.

Ako dijete krene krivim putem, pravi nepodopštine, roditelji se nadaju da će ga to proći. Moguće je da se čovjek promijeni. Ovisnik o drogi može učiniti obrat: promijeniti život. Velike revolucije išle za tim da likvidiraju one koji su na vlasti. Ali su oni postali tirani koji druge tlače, Sjetimo se komunističke revolucije koja je imala privlačne parole ali je stvorila represivni aparat neviđen u ljudskoj povijeti. Isusova revolucija ide kroz ljudsko srce. On će poručiti: nisam došao zvati pravedne nego griješnike. Isus vjerujue u čovjeka, njegovu promjenu. Na ovom Kristovom optimizmu i praksi počiva budućnost čovječanstva.

Danas smo se pridružili misi u župi Perušić. Najveća crkva u biskupiji krije burnu prošlost. Ovdje su generacije hranile svoju vjeru i ljubav. Ovaj dragi narod ovdje uči gledati svijet , svoj život i budućnost Božjim očima. Ništa nije izgubljeno. Vjerom ulazimo u Božju svemoć – a Bogu je sve moguće. Naš život ima smisla jer je i Isus postao čovjekom i otvorio nam vječnost.

Perušićka crkva

Misa u 11 sati koju predvodi vlč. Mile Šajfar

Narod sudjeluje umom i srcem: molitvom, pjesmom…pričešću

Jedan od 8 bočnih oltara u ovoj velikoj crkvi

Nakon mise razgovor ugodni

Dana susret u Gospiću: dobri narod iz Slunja posjeto je svog velečasnog

 


Iz našeg arhiva…

Slunj 15.10.1999: križni put u sklopu misija. Križ na jednoj od postaja nosila je nezaboravna liječnica dr. Koraljka Radočaj /na slici/  koja je  rano preminula. Iako nije službeno proglađena svetom ona je sveta duša koja je izgarala za Boga i pacijente. Njoj se možemo uteći u zagovor…