Slunj: slavlje 130 godina vatrogastva

29 lis

DVD Slunj svečano je obilježio 130. obljetnicu postojanja. Ovo vatrogasno drušvo preživjelo je Austriju, dvije Jugoslavije i ostalo vjerno svom poslanju. U petak 29. listopada slavlje za pamćenje u Slunju. Nakon 16 sati pristizali su gosti. Pred vatrogasnim domom živo. Limena glazba /Otočac/ stvara raspoloženje. U 17 sati u svečanom mimohodu uputili su se vatrogasci, gosti i prijatelji u gardski park. Ovdje su položeni vijenci za pokojne i poginule vatrogasce. Župnik vlč. Šimo Božić predvodio je kratku molitvu.  U mimohodu su se uputili prema župnoj crkvi. Misu je predvodio bivši župnik Mile Pecić. On je istakao da je europska civilizacija nikla na benediktinskoj  duhovnosti čije je geslo: moli i radi! Vertikala i horizontala: ne mogu jedna bez druge kao što čamac ne može ići naprijed jednim veslom ili ptica letjeti jednim krilom. Slunjski vatrogasci u povijesnim mijenama to su razumjeli i svjedočili.

Nakon mise uputili su se u dvoranu Pučkog učilišta. Ovdje je održana svečana sjednica. Pjevački zbor “Lovor” otpjevao je hrvatsku himnu i još nekoliko pjesama koje diraju u srce a pod stručnim vodstom maestra Ćalete.  Predsjednik DVD-a Slunj g. Mijo Močilac pozdravio je ugledne goste iz Hrvatske vatrogasne zajednice, županijske zajednice, predstavnike DVD-a iz okruženje, goste iz Slovenije i BiH. Nakon obraćanja gostiju slijedila je dodjela nagrada i priznanja. Zaslužni članovi, ljudi iz vatrogasne zajednice dobili su javno priznanje. Među nagrađenima je i počasni član DVD-a Slunj bivši župnik Mile Pecić.

Domjenak je priređen u vatrogasnom domu. Ovdje su mogli popričati, družiti se u radosti, učvrstiti prijateljstva s gostima. U svakom slučaju ovo je bio dan za pamćenje: 130 godina vatrogastva ide dalje. A da vatrogastvo ide dalje svjedoči vatrogasni podladak, mladi koji se pripremaju za nova vremena. Čestitke slunjskim vatrogascima!

Postrojavanje pred vatrogasnim domom

Polaganje vijenaca

Polaganje vijenaca

Misa u župnoj crkvi

Sadašnji i bivši župnik

U dvorani svečano raspoloženje

Pjevaćice “Lovora” otpjevale su nekoliko pjesama

Nagrade i priznanja

Slunjska gradonačelnica gđa Mirjana Puškarić

 

Da se ne zaboravi: danas prije podne slunjski branitelji održali su svoju godišnju skupštinu. Na snimci: u popodnevnim satima zatekli smo grupu branitelja koji su ostali nakon ručka u ugodnom druženju uz pjesmu