U Trošmarijama danas

1 stu

Danas smo svetkovinu Sviju Svetih slavili u župi Trošmarije. Autoputom iz Gospića do Bosiljeva a onda vijugavim uskim ali asfaltirnim cestama probili smo se do Lešća na Dobri. Ovdje mi je dodijeljen “vodič”, dobri čovjek koji zna svaki žbun i grm. Otvori se povremeno pogled na Dobru, jezero na putu prema Trošmarijama…Pred nama se uskoro na brežuljku pojavila crkva. Čim se uđe u nju iznenadi nas unutrašnjost  bogato ukrašena kipovima i oltarima. Odmah se primjećuje  da ovamo nije doprla agresorska vojska koja je rušila i palila, pljačkala crkve u okupiranom dijelu Hrvatske… Ime Trošmarije dolazi od njemačkih riječu Maria Trost  a Trost znači utjeha pa je i župa dobila to ime Trostmaria odnosno Trošmarije. Kao što ime kaže crkva je posvećena Mariji Utješiteljici te je hodočasnička crkva. Ovamo hodočaste vjernici od Slunja, Ogulina i okolice… i to na prvu nedjelju iza blagdana Petrova  koji se slavi 29. lipnja. Dodajmo da su u 15. stoljeću Turci spalili crku. Sadašnja je crkva sagrađena i posvećena 1755.  te je narednih godina popunjavana slikama i kipovima. Strop je ukrašen freskama pučkog majstora…Sve to je lijepa prošlost, burna i slavna ali okupljeni narod je najvrednije  u ovom prostoru. To je živa crkva!  Osjeti se duhovna atmosfera, posebno u molitvi i pjesmi. Kao predvoditelj slavlja po prvi put sam ovdje ali imam dojam kao da sam odrastao s ovim dragim narodom. Za orguljama je mladić /Ivan/ koji solidno barata orguljama, kraljicom instrumenata. Zvuk orgulja daje dodatnu ljepotu ovom svetom prostoru. Pročitane su najljepše riječi izgovorene na našoj planeti: Kristova blaženstva. Govor ovom narodu je govor iz srca. Moram priznati da me je hranila i jačala u mom pozivu vjera ovakvog naroda. Njihovo je kraljevstvo nebesko! To na poseban način danas kad se družimo s crkvom slavnom i trpećom. ..

Nakon mise uputili smo se na obližnje groblje.  Ako uveli cvijet ostavi malu sjemenku koja u zemlji čeka proljeće da nikne i procvjeta, što tek s čovjekom u kojeg je Božja dobrota ugradila jezgru besmrtnosti. Kristovo uskrsnuće je i naše uskrsnuće. U sadašnjem vremenu vjerom ulazimo u Božju svemoć kojemu je sve moguće. Molili smo za naše drage da im Božja dobrota oprosti nesavršenosti i pridruži ih blažeenima…

Nismo zaboravili župnika Željka koji je na liječenju nakon nesretnog pada: sada je u toplicama i nadamo se da će se uskoro vratiti svom pastoralnom radu u župama Lešće i Trošmarije.

U Trošmarijama- župna crkva ima očuvane klasične orgulje

“Raspjevana” crkva u Trošmarijama

Na groblju nakon mise u Trošmarijama  /Za ove lijepe fotografije zaslužni su Dorotea i Ivan…/

Vrijedni župnik Generalskog Stola vlč Mario Kralj, koji vodi brigu o župama Lešće na Dobri i Trošmarije dok je župnik Željko na bolovanju, pobrinuo se – sa svojim suradnicima – da nas počasti obilno u župnom stanu u Lešću.