Treća korizmena: istina će vas osloboditi

12 ožu

Na Treću korizmenu nedjelju Isus nas uvodi u razmišljanje o našem obraćenju. Nije tragedija ako čovjek pogriješi, ako skrene s puta, upadne u blato…nego je tragedija ako čovjek ne želi izići iz blata u koje je upao, ako uvjerava sebe i druge u svoju “bezgrešnost”. Isus je u Samariji, pokrajini koja je smatrana pomalo poganskom. Na zdencu susreće ženu koja je došla po vodu. Razgovarati s ženom nije bilo pristojno, pogotovo ako je sugovornik iz neprijateljske sredine. Žena se čudi da s njom neznanac razgovara. Ali ovaj razgovor s Isusom napravit će preokret u životu žene. Isus prodire svojim pogledom u njen život ali ne da je osudi i ponizi nego da je spasi, da pokrene u njoj snagu obraćenja. Žena je mogla reagirati ljutnjom i optužiti Isusa da se petlja u njen život ali nije. Učinila je korak koji je značio obraćenje, promjenu.. Ona i drugima naviješta oslobođenje od ovisnosti. A sjetimo se koliko čovjek može ludosti učiniti iz inata, taštine, oholosti! Ne žele čuti ni priznati istinu o sebi. Samarijanka se oslobodila oholosti, inata i učinila zaokret u životu. Ona je i drugima navjestila radost oslobođenja. Isus će naglašavati da nas istina oslobađa. On je put, istina i život!

Danas slavimo misu u Rosuljama (Gospić) u 10 sati

Pogled na Velebit iz Rosulja

U 10 sati u Rosuljama, naselju u okolici Gospića. Kapela u groblju. Na jugu masiv Velebita pod snijegom. Djeluje mirno u svojoj veličini…Okupila se obitelj: sve su generacije zastupljene. Navještaj Božje riječi nije samo formalnost. Gospodinov pogled prodire u dubinu našeg bića. Ne možemo se pred njim uljepšati ili glumatati. Ali, naš dolazak na ovo sveto mjesto već je velika odluka. U oholosti i inatu čovjek može zastraniti i ostati u svojoj sljepoći, u svojim iluzijama. Žena Samarijanka, strankinja, nakon susreta s Gospodinom promijenila se. Ova mala zajednica okupljena u maloj kapeli djeluje dostojanstveno. Tolike informacije dolaze do njihova uha i srca, podvale i poluistine…ali oni slijede Gospodinov put. Kome će drugom povjerovati ako ne Onome koji ima riječ života!

„Vjera je moj životni oslonac. Molitva i odlazak na svetu misu su temelj i putokaz mog života“ – izjavila je Maja Blagdan. Pjevačica je za Jutarnji list progovorila o svojoj desetogodišnjoj glazbenoj pauzi te posvjedočila vjeru.

Već  mrak se hvata, gine dan

O Stvoritelju čuj nam glas

po beskarajnoj ti blagosti

iznad nas bdij i štiti nas

Nek srca naša miruju

i tebe kroz noć sanjaju

nek slavu tvoju vječitu

do zore tiha pjevaju

Danas smo Gospodine  proslavili otajstvo Uskrsnuća Tvoga Sina. Smjerno te molimo : daj da sigurni od svakoga zla počivamo u miru te radosno sutra ustanemo i Tebi hvalu dademo! Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam svemogući Gospodin! Amen.