21. obljetnica smrti kard. Kuharića

11 ožu

Ne bi nam smjela promaknuti godišnjica smrti kardinala Franje Kuharića. Ovaj hrabri sin naše Crkve živio je u bremenitom vremenu. Rođen 15. travnja 1919. u Pribiću kod Krašića a preminuo je u Zagrebu na današnji dan 2002. godine. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1945. i odmah stupio u pastvu.  Kao župnika u Samoboru imenovan je 1964. zagrebačkim pomoćnim biskupom a 1970. zagrebačkim nadbiskupom. Bio je jedan od naobljubljenihjih biskupa ne samo u Zagrebačkoj biskupiji nego i u crkvi u Hrvata. Za kominističke diktature njegov se glas čuo: branio je ljudska prava, od prava zatvorenika do prava vjernika na slobodu vjere. Imenovan je kardinalom 1983. Rado je pozivan u druge biskupije i gotovo je postao biskup svih hrvatskih vjernika. Branio je uporno pravo svakog naroda pa tako i hrvatskog na samoodređenje. U jeku agresije na Hrvatsku poznata je njegova poruka: “Ako tvoju kuću netko zapali ti nemoj njegovu!”. Doživio je međunarodno priznanje Hrvatske. Ugostio je papu Ivana Pavla II u Zagrebu. Ovaj veliki papa čak je tri puta posjetio Hrvatsku. Kard. Kuharić preminuo je 11. ožujka 2002. godine, a na isti dan, deset godina kasnije, pokrenut je postupak za njegovu beatifikaciju.

Kard. Kuharić rado je viđen u drugim biskupijama, slavljima, župama. U Slunju je slavio nezaboravnu misu s narodom 1988. godine.

Kardinal Kuharić u Slunju 1988.

Danas započinje devetnica sv. Josipu – Približava se blagdan sv. Josipa, zaštitnika domovine. Mnoge su župe i crkve posvećene sv. Jospipu. U župi Cetingrad slavi se kao suzaštitnik župe ali je nadaleko poznat godišnji sajam na blagdan sv. Jospipa u Cetingradu.

U Ličkom Osiku sv. Josip je zaštitnik župe –  Vjernici župe sv. Josipa u Ličkom Osiku pripremaju se trodnevnicom:  16.. 17. i 18 ožujka. U četvrtak 16. ožujka u 17.30 sati krunica, u 18 sati misa koju vodi Drako Rac iz Bačinca; u petak 17.03.2023. u 17.30 sati Križni put a u 18 sati misa koju predvodi vlč. Zlatko Sušić; u subotu 18.03. u 17. sati korizmmeno-uskrsna ispovijed, u 18 sati misa koju vodi mons. Mile Peciću, u nedjelju 19. 03. u 11 sati misa koju predvodi o. Anto Knežević iz Gospića

Zalaz sunca večeras

Brani nas Gospodine dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom i počivamo u miru…Daj nam Gospodine vjerom prionuti uz Jedinca Tvoga koji je bio pokopan da s njime uskrsnemo na novi život!…Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam svemogući Gospodin. Amen.