Pasionska baština

10 ožu

U središtu smo korizmenog vremena. Isusova žrtva ljubavi na križu u žiži je našeg razmišljanja. Isus je dragovoljno prihvatio križ i smrt na križu. Podsjetimo da je smrt na križu bila rezervirana za razbojnike, buntovnike, najteže zločince. Isus prihvaća takvu smrt u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. To čini iz ljubavi prema čovjeku da bi uništio sotonsku moć nad čovjekom, obeskrijepio smrt i otovorio čovjeku pristup u život vječni.

Isusova muka i smrt na križu duboko je urasla u zapadnu civilizaciju. U umjetnosti, kulturi, običajima…Kristova žrtva ljubavi bila je nadahnuće mnogima. Posebno naša glazbena baština imala je nadahnuće u Kristovoj muci. Korizmeni napjevi u pučkom stvaralaštvu zauzimaju posebno mjesto u našoj baštini.

Koncert u Otočcu – Doznajemo da će 11. ožujka u 18.30 sati u župnoj crkvi u Otočcu  KUD Sinac prirediti  koncert “Koriznmene note pasionske baštine”. Gosti će im biti:  Anđeli – Župa Presvetog Trojstva Otočac; Zbor župe svetog Ivana Krstitelja Švica; Zbor župe BDM od Svete Krunice Lešće; Zbor mladih Tinitas Otočac; Zbor Župe Uznesenja BDM Brinje; Gabrijela Degoricija – Župa Otočac i Zbor župe sv. Nikole Tavelića Kustošija – Zagreb. 

Druženje uz kavu u svećeničkom domu u Gospiću nakon što je sestra Lucija izmjerila tlak, šećer u krvi i dala savjete…

Danas na gospićkoj tržnici…

U smiraj dana:

Brani nas Gospodine dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom i počivamo u miru…Daj nam svemogući Bože s vjerom prionuti uz Jedinca Tvoga koji je bio pokopan da s njime uskrsnemo na novi život. Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam  svemogući Gospodin. Amen.