Braća tvrdog srca

9 ožu

Danas se po našim crkvama čita odlomak iz Lukina evanđelja o bogatašu i siromašnom Lazaru. Na jednoj strani bogataš pliva u bogatstvu a u njegovu susjedstu siromah se želi nasititi mrvicama s njegova stola. Čovječanstvo je, među ostalim,.podijeljeno na bogate i siromašne. Suše, klimatske promjene, ratovi, potresi…uzrok su siromaštva ili golog preživljavanja milijuna ljudi. Možemo li ostati prema takvima ravnodušni? Krist će reći jasno: “Što ste učinili jednom od ovih najmanih meni ste učinili”. Ponekad umirimo svoju savjest opravdanjem: “Oni ne žele raditi. Žele samo primati. Ne treba ljenčine pomagati. Tako ih odgajamo da nauče primati  i potičemo njihovu lijenost…” Istina, bolje je naučiti nekoga da lovi sam ribu negu mu davati ulovljenu ribu. Ali, uz najbolje želje i rad neki ne mogu preživjeti zbog objektivnih poteškoća. Njima treba pomoći. Isus će reći da ćemo imati “siromaha do konca svijeta”. Ispit naše solidarnosti s braćom u nevolji ostaje izazov svakom od nas. Kad kupujem hranu za pse u robnom centru dobro se sjetiti i naše braće koja oskudjevaju i koji gladuju. Kad razbijam glavu gdje ću provesti godišnji odmor dobro se sjetiti onih koji ne znaju što je to odmor. Kad primim diplomu o završenom fakultetu dobro se sjetiti onih koji nemaju šanse da nauče čitati i pisati. Kad budeš podizao mramorni spomenik svojim pokojnima sjeti se i onih koji su pokopani u zajedničku grobnicu bez ikakvog obilježja…Kad u svojoj kući, stanu s centralnim grijanjem, uživaš toplinu doma sjeti se i onih koji nemaju doma…

U Isusovoj školi ostajemo čitav život ali ni smrt ne prekida naše zajedništvo

Č. sestra tajnica BK Slovenije – Generalna tajnica Slovenske biskupske konferencije ubuduće će biti žena, točnije časna sestra  Marija Mojca Šimenc.  Ona će naslijediti dosadašnjeg generalnog tajnika P. Tadeja Strehovca. Ona je prva žena u ulozi generalnog tajnika Slovenske biskupske konferencije. 

Možemo očekivati još snijega – Danas je južina, relativno toplo. Pomalo padne koja kap kiše. Ali, očekujemo promjenu vremena. U subotu će stići hladna fronta: u većem dijelu zemlje treba računati na oborine. Prodorom hladnijeg zraka u gorju bi moglo pasti i malo snijega.

Prije spavanja. Jedan dan je iza nas. Vrijeme je dar, svaki dan je dar. Na tom daru možemo zahvaliti. To činimo navečer prije pavanja.

Gospodine Bože naš izmorili smo se dnevnim poslom. Okrijepi nas mirnim snom da obnovljeni Tvojom pomoći tebi budemo odani tijelom i dušom.

Brani nas Gospodine dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom i počivamo u miru. Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam svemogući Gospodin. Amen