Sv. Stjepan prvomučenik

26 pro

Odmah iza svetkovine Božića slavimo sv. Stjepana prvomučenika. Odgovor na Božju ljubav može biti poput sv. Stjepana ili poput sv. Ivana apostola. Stjepan je podnio mučeništvo i tako posvjedočio ljubav prema Kristu a Ivan apostol doživio je duboku starost i do zadnjeg časa ostao postojan u vjeri i ljubavi prema Kristu.

Stjepan je bio đakon u prvoj crkvi. Naime, apostoli nisu mogli na sve stići pa su izabrali suradnike koje zovemo đakoni. Oni su dijelili hranu, nosili Pričest bolesnima. Tako je Stjepan pokazao revnost u služenju braći i navukao na sebe bijes ortodoksnih Židova. Kamenovali su ga pri ćemu je on za njih molio. Mučeništvo u crkvi postoji kroz sva vremena. Za vrijeme komunizma ubijeno je u Hrvatskoj oko 600 svećenika. Danas je crkva progonjena u nekim dijelovima svijeta. Možemo reći da su kršćani najprogonjenija kategorija ljudi danas u svijetu. U Kini, u nekim islamskim zemljama…kršćani su na oku režima ili su građani drugog reda. Isus će reći: Mene su progonili i vas će progoniti, moju su riječ slušali i vas će slušati. Naš je narod dao mnoštvo mučenika u dugoj povijesti. Crkva na Udbini izgrađena je kao nacionalno svetište posvećeno hrvatskim mučenicima.

Danas u mnogim krajevima vjernici slave sv. Stjepana kao drugi dan Božića pa mnoštvo vjernika ispunjava crkve. Pok. biskup Bogović na današnji dan slavio je misu u rodnom Slunju i zaigrao u kolu pred crkvom. Kolo se zove “Janje moje” i igra se samo božićnih dana (od polnoćke do blagdana Triju Kraljeva).