Sv. Ivan preljubljeni – Šutnja patrijarha Kirila

27 pro

Drugi dan iza svetkovine Božića crkva slavi sv. Ivana apostola i evanđelistu. Sv. Stjepan je odgovorio na Kristov dolazak ljubavlju “do krvi” a sv. Ivan je doživio duboku starost i posvjedoćio ljubav do kraja. Prognan je na otok Patmoe gdje je i preminuo u 101. godini života. On nas vodi svojim evenđeljem u dubine Božje ljubavi. Naša božićna pjesma “Narodi nam se” spominje riječi: “Sv. Ivan preljubljeni, među apostoli preodabrani…” On je jedini bio pod Isusovim križem te mu je Isus povjerio svoju majku Mariju. Prvi je stigao na Isusov grob i posvjedočio uskrsnuće. Bio je brži od Petra: ljubav je hitrija od zakona. Napisao je evanđelje, apokalipsu ili otkrivenje te tri poslanice.  Mnogi nose njegovo ime Ivan i Ivanka. Neka im je sretan imendan!

Ruski patrijarh Kiril i dalje šuti – Doznajemo da je ruski patrijarh Kiril poslao papi Franji božićnu čestitku: “Vaša Svetosti! Pozdravljam Vas za blagdan rođenja našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Želim Vam Njegovu pomoć u daljnjem obavljanju službe, a stadu što Vam je povjereno mir i blagostanje”. Patrijarh Kiril tragična je ličnost u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Mnogi su ga pozivali da digne glas protiv agresije na Ukrajinu a patrijarh je odabrao šutnju. “Istočno plućno krilo” kršćanstva okrvavljeno je užasnim ratom. Agresija na Ukrajinu sablazan je i grijeh koji u nebo vapije. Krist će biti u agoniji do konca svijeta a učenici će spavati – ove je riječi izrekao jedan ugledni kršćanski intelektualac. Može li časovita politička korist biti opravdanje za tolika ubojstva, razaranja, progonstva, sijanje mržnje? Velikoruska ideja o ruskom mesijanizmu i Moskvi kao trećem Rimu topi se kao snijeg na suncu. Ostat će samo grobovi, rane koje će dugo krvariti, podjele koje će biti produbljene. Očekivali smo da će upravo ruska crkva koja je prošla kroz čistilište komunizma sazrijeti u duhovnu snagu ali tragedija u Ukrajini to demantira. Još uvijek se nadamo, molimo i vapijemo da prestane ruska agresija i da pobjedi dijalog, dogovor, suradnja…

Slavlje sv. Ivana 2012. god, u  Slunju

Čečeni na granici Hrvatske . Grupa od oko 30 Čečena stigla je do V. Kladuše i žele u Hrvatsku. Nalaze se na graničnom prijelazu Maljevac. Navodno se boje slanja u rat u Ukrajinu pa su emigrirali. Imaju ruske putovnice. Neki su došli s obitelji. Navodno su u Sarajevo stigli avionom iz Istambula. Radi se o 50 osoba koje su legalno došle u Sarajevo  – izjavljuje predstavik vlade BiH. Hrvatska od nove godine ulazi u Šengen pa je granica s BiH ujedno granica Europske Unije. Država odrađuje svoj posao vodeći računa o sigurnosti svojih građana. Nije isključeno da se među migrante ubace teroristi koji  nemaju dobre namjere. Pred Hrvatskom su izazovi na koje će trebati odgovoriti. Kao da se povijest ponavlja: osmanlijsko carstvo je ovdje zaustavljeno uz velike žrtve. Ne treba zaboraviti da neki državnici ili režimi upravo slanjem migranata žele destabilizirati Europsku Uniju iznutra: napraviti od Europe Afganistan.