Sv. Matej ap. – Susret s Koenigom

21 ruj

Danas je sv. Matej, apostol i evanđelist. Jedan je od 12 apostola po zanimanju carinik, na službi rimske vlasti i zato omražen u narodu. Isus ga poziva s takvog radnog mjesta. To znači da Isus ne poziva samo dobre, elitu, uglednike, intelektualce.. Matej je pratio učitelja na svim putovanjima. Zabilježio je mnogo toga u evanđelju koje je napisao na aramejskom jeziku kojim se tada govorilo ali je sačuvano na grčkom. Prema predaji propovijedao je u Arabiji i Etiopiji gdje je završio mučeništvom. .

Matej i propovijed na gori

„Tako propovijedaše Isus, a ja poželjeh da kleknem i odam Mu štovanje, no u svojoj stidljivosti ne mogoh se pomaknuti ni riječi prozboriti.

Ali napokon progovorih i rekoh: »Htio bih ovog trena moliti, ali mi je jezik otežao. Nauči me moliti.«

A Isus kaza: »Kad budeš molio, prepusti svojoj čežnji neka nalazi riječi. Meni je sada želja da ovako molim: Oče naš na zemlji i na nebesima, sveti se ime Tvoje.

Budi volja Tvoja u nama, isto kao i na nebu.

Kruha Svojega daj nam dosta za danas.

U milosti Svojoj oprosti nam i učini nas velikima da možemo opraštati jedni drugima.

Vodi nas prema Sebi i pruži nam Svoju ruku u mrklini.

Jer Tvoje je kraljevstvo, i u Tebi je naša snaga i punina.«

Bijaše se smrklo; Isus siđe s gore, a mi Ga svi slijeđasmo. I dok koračah, ponavljah Njegovu molitvu i spominjali se svega što bijaše rekao; jer znadoh da riječi koje su se toga dana spuštale kao pahuljice moraju uhvatiti korijena i narasti čvrste poput kristala, i da će krila što su lepršala nad našim glavama protutnjati zemljom poput željeznih kopita.“    H. Džubran: Mirisni plodovi duše

Nakon više dana provedenih u krevetu danas je mons Ožura izišao na sunce s hodalicom

Dolazi vlč. Koenig – Danas dolazi u Hrvatsku vlč Jochen Koenig, njemački svećenik, dugogodišnji župnik u Neuss-u, veliki dobročinitelj Hrvatske u godinama domovinskog rata i povratka. U Slunju je sa vjernicima svoje župe Neuss financirao izradu novih zvona za slunjsku crkvu koja su uništena u agresiji 1991.Jubilarne 2000. godine zvona su zazvonila na radost puka i našeg prijateljstva. Koenig svake godine dolazi u Hrvatsku s grupom svojih vjernika. U Rastokama smo ih počastili svake godine. Ove godine susret je u Senju 21. rujna. Preč. Richard Pavlić, senjski župnik, boravio je u Neussu kao student i tako je rođeno prijateljstvo s ovim dragim svećenikom.