Sv. Luka

18 lis

Mnogi nose lijepo ime Luka. A upravo danas slavimo sv. Luku poznatog kao autora jednog od četiri evanđelja. Nije bio neposredni Isusov učenik odnosno apostol ali je dobro poznavao apostole. Bio je liječnik (i slikar).  Pratio je Pavla na njegovim putovanjima dva puta. On je bilježio pomno što je čuo i doživio od prvih apostola. To je zapisano u njegovom evanđelju. Napisao je i drugu knjigu NZ poznatu kao Djela apostolska. U njoj je opisao rađanje crkve nakon Duhova i njezino širenje po rimskom carstvu. Navodno je završio u Grčkoj gdje je podnio mučeništvo. Njegov se blagdan slavi u Rimu od 9. stoljeća. .Svima koji nose lijepo ime Luka (od nogometne legende Luke Modrića do vlč Luke Blaževića u Osiku) neka je sretan imendan!

Obnovljena crkva u L. Osiku

Sjećamo se ovih dana agresije na Hrvatsku 1991. godine. Crta otpora od dubrovačkog kraja preko Dalmacije, Like, Slunjskog kraja do Vukovara i Iloka. Upravo ovih dana 1991. srpska je agresija razarala Hrvatsku silnom ratnom tehnikom. Prognani narod ostavljao je kuće u plamenu. Počeo je križ progonstva: sa zavežljajem u ruci i kojom uspomenom mnogi su tražili spas pred pomahnitalim agresorima.  U okupiranom dijelu Hrvatske počelo je razaranje crkava i kuća, ubijanje onih koji su se usudili ostati u svojoj kući, pljačka tehnike i kulturnog blaga….Ova crkva u Ličkom Osiku bila je meta topništva iz neposredne blizine. Ona je samo jedna od oko 600 crkava koje su doživjele razaranje. Sjećamo se ovih dana naše hrabrosti u nevolji, naše solidarnosti, skromnosti, molitve za mir i pobjedu pravde. Sjećamo se žrtava, mladih ljudi koji su stavili na kocku život. Sjećam se jednog branitelja koji je stopirao u Senju na putu prema Gospiću na prvu crtu negdje 1992.. Uzeo sam ga u automobil i čuo njegovu priču.Profesor je književnosti na srednjoj školi ali je zamrznuo svoj rad i stavio se u službu obrane domovine. Kad obrani domovinu vraća se dalje svom profesorskom radu.

Dan srušenih zvonika – Predlagali smo da se na razini Hrvatske odredi Dan srušenih zvonika. Naši dragi porušeni zvonici obnovljeni su (na Prijeboju još čeka obnovu) uz veliku brigu i ljubav vjernika i dobrih ljudi. Sa njih opet odjekuje milozvučni poziv na molitvu, misu, javljaju da je netko preminuo. Bilo bi zgodno da se u određeni dan i sat oglase i podsjete na dane šutnje. A većina zvona je uništena 1991. i šutjela su sve do 1995. Mnogi su plakali kad su, nakon četiri i više godina šutnje, opet zazvonila naša draga zvona!

Crkvu u Ribniku /Gospić/ snimili smo 20.03.1992. (M. Pecić)