Sv. Bartol mučenik – 664 svećenika-mučenika u Hrvatskoj

24 kol

Danas je blagdan sv. Bartola, apostola i mučenika. Jedan je od 12-orice Isusovih apostola. Nakon Kristova uskrsnuća i slanja Duha Svetoga nad apostole, dao se na propovjedanje. Propovjedao je u Indiji i Armeniji. U Armeniji je podnio mučeništvo: oderali su mu kožu a potoim odrubili glavu. Na današnji dan u istarskoj župi Lanišće na današnji dan 1947. komunisti su izmanipulirali grupu batinaša koji su poštopoto trebali spriječiti Krizmu u župnoj crkvi. Ubili su mladog župnika i to nožem. Krv je poprskala zidove župnog ureda. Ovaj je mladi svećenik naslućivao da ga čeka mučeništvo.

664 svećenika-mučenika – Na popisu svećenika-mučenika najviše je radio don Ante Baković. Tako je na kraju utvrđeno da je Crkva u Hrvata u 20. stoljeću (u ratu i poraću) imala 664 mučenika, ali među mučenicima ima po koji biskup, čak bogoslovi, sjemeništarci-gimnazijalci, časna braća (braća laici) te časne sestre.

Župa Cernik-Čavle iznad Rijeke danas slavi sv. Bartola kao svoga zaštitnika. On ostaje putokaz u svim vremenima i generacijama: živjeti i umrijeti za druge najljepše je što možemo učiniti u ovom kratkom životu. Mučenici, poput sv. Bartola, ostaju zvijezde koje ne zalaze.

Moramo se strpiti još par dana i izdržati ove vrućine. Iza vrućina dolazi rashlađenje. Koncem tjedna na vidiku je promjena vremena.