Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

23 kol

Danas je spomendan Ruže Limske.  Rođena je 1586. u peruanskom gradu Limi s imenom Isabel ali su je zvali Roza /Ruža/ zbog ljepote. Kao djevojčica zavolila je duhovni život i željela je postati časna sestra. Roditelji nisu bili suglasni ali su morali popustiti.  Živjela je strogim životom odricanja i molitve. U 20. godini pridružila se Trećem redu sv. Dominika. Umrla je u 31. godini života na glasu svetosti. Bila je samo formalnost njeno službeno proglašenje svetom. 

Danas je europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima kao što su komunizam, fašizam, nacizam. Ovi su režimi ostavili iza sebe mnoštvo grobova. Masovna ubijanja, logori, patnje… Ovaj je dan sjećanja utvrđen Deklaracijom Europskog parlamenta godine 2008. Članice ili kandidati za ulazak EU pozvani su na usvajanje  i provedbu ove rezolucije. 

bl. Miroslav Bulešić

Upravo danas je uočnica mučeništva vlč Miroslava Bulešića, istarskog mladog svećenika, kojega su 24. kolovoza1947. komunistićki aktivisti ubili u župnom stanu. Imao je tek 27 godina. Mještani Lanišća čuvali su crkvu i svećenika u Lanišću od izmanipuliranih komunističkih grubijana koji su željeli spriječiti krizmu. Ali, kad je došla “narodna milicija” razišli su se kućama misleći da će milicija očuvati red. Ali, upravo je milicija dopustila razjarenoj rulji koja je nožem zaklala župnika Miroslava Bulešića a nasmrt pretukla mons. Ukmara koji je trebao slaviti Krizmu. Vlč. Miroslav je samo jedan od miljuna žrtava komunističkog režima. Proglašen je blaženim 2013. godine u pulskoj areni. 

Iz oporuke vlč. Bulešića: “…Moja zadnja preporuka jest ova: Budite pravi kršćani. Bogu služi i bit će vam dobro na tom svijetu i na drugom. ZBOGOM!
Blagoslovio vas Svemogući Bog Otac i Sin i Duh Sveti.
Svima pitam oproštenje. A moja osveta je oprost. Bože, oprosti svima i sve obrati na
pravi put.”