Svjetlost svijeta – Sajam usprkos vrućini

25 kol

Ovih dana sunce nemilice prži. Ipak, možemo se skloniti u hladovinu, potražiti rashlađenje u rijekama ili moru. Što je to svjetlost? Svjetlost ima svoju strukturu, spektar, brzinu. A brzina joj je 300.000 kilometara u sekundi!  A što je tama? Tama nema strukture, ona je nedostatak svjetla. Mrak koji može biti “strašan i jak” možemo pobjediti svjetlošću. Kažu da se upaljena šibica vidi na udaljenosti od 50 km! Svemirske udaljenosti mjerimo ne kilometrima nego brzinom svjetlosti. A svjetlost ima brzinu od 300.000 kilometara u sekundi! Neke su planete udaljene od nas milijune godina svjetlosti! Čovjek je Božji projekt: Bog mu je dao razum, slobodu…stvoren je “na sliku Božju”. Isus Krist nas je pohodio, ušao u naš ljudski način postojanja. On nam je jedini mogao reći: “Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hodati u tami nego će imati svjetlost života /Iv 8,12). U našoj povijesti bilo je velikih ljudi, umišjlenih i stvarnih veličina. Bili su to ipak smrtnici koje je Bog obdario nekim darovima koje su oni ugradili i povijest čovječanszva. Ali, nitko od njih nije mogao reći: “Ja sam svjetlost svijeta! Ja vas mogu spasiti!”. To je mogao samo Isus Krist koji je postao čovjek “radi nas i radi našega spasenja”. Po vjeri ulazimo u Kristovu svjetlost, ne hodamo u tami. Kristova svjetlost ili Krist koji je svjetlo svijeta jedini nas može povesti u život vječni. Na koncu u spektru te svjetlosti dominira ljubav. A nema ljubavi bez žrve (boli), Onaj koji živi u Kristovu svjetlu, izgara u ljubavi i sam se pretvara u svjetlo i toplinu. Mi to zovemo jednostavno Kraljevstvo Božje.  To je kraljestvo svjetlosti, ljubavi i mira. Radi se o mogućnostima koje naše oko nije vidjelo, uho nije čulo. Radi se o posve novim dimenzijama života…Neki su oholice odbacili ili odbaciju “svjetlo Kristovo” jer oni žele biti “bogovi”. Razni diktatori, nadriznanstvenici, moćnici…nisu htjeli prihvatiti Kristov put jer oni žele biti “bogovi”. Ali njihovo “visočastvo” završava u grobu pod zemljom kao hrana crvi. Isus je prihvatio smrt i grob ali je uskrsnuo i time dao nadu svakome čovjeku koji ustraje u vjeri, koji se predaje u “Božje ruke”.  Tvojim se vjernima život mijenja ali ne oduzima! 

Jučer su se pojavili bijeli oblaci poput labudova ali su brzo nestali (Gospić)

Na gospićku placu uputili smo se tek malo prije podne. Uporni trgovci ostali su i na žegi: nude svoje proizvode vrućini usprkos. Prošetali smo kratko i potražili hladovinu. Divimo se radnicima koji po ovakvoj žegi po Gospiću postavljaju plinsku instalaciju u zemlju. Oni to rade po najvećoj žegi.

I danas se nastavljaju velike vrućine i tako bi trebalo biti – po prognozama – i za vikend, a onda u novom tjednu stiže velika promjena vremena.

Upozorenja se danas odnose na tri regije u crvenom. Riječ je o riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji dok su gospićka, kninska, zagrebačka i karlovačka regija u narančastom.