Solidsrnost s gorkim okusom – Danas pokop trenera svih trenera

15 velj

Pisali smo o velikoj solidarnosti koju je svijet pokazao prema potresom pogođenoj Turskoj. Uz stručne ekipe oprmljene za izvlačenje potrpanih potresom, tu su ekipe s humanitarnom pomoći. Ali sjenu na ovo baca vijest koju jutros čitamo na L avvenire: Turska nastavlja blokirati pomoć u potresom pogođena kurdska sela. Kurdi su na prostoru Iraka, Sirije i Turske. Njihovu težnju za nekim oblikom autonomije turska guši u korijenu. Slično je i s drugim državama u kojima obitavaju. Ovaj hrabri i nesretni narod ima i mora imati svoje mjesto na pozornici života. Nitko nema i ne smije imati monopol na pomoć. Solidarnost je općeljudska ili je neprvda ako je nekome uskraćena. Svakako gorak okus nam je u ustima dok suosjećamo s ljudima pogođenim potresom a uskraćena im je pomoć.

Pogreb trenera velikog srca – Danas je pokop trtenera svih trenera Ćire Blaževića. U Hrvatskoj je dan suosjećanja sa zastavama na pola koplja. Ovaj čovjek je ne samo rasni nogometni trener nego svstrana ličnost. U sportski rad unosio je srce, ljubav, strast, razum…Volio je ljude svih nacija. Imao je za svakoga lijepu riječ. Naša raznolikost nije mu prokletstvo nego može biti prednost u suradnji.

Brončana Otočanka Karla Lončar – Otočanka Karla Lončar mlada je sportsšica s bogatom kolekcijom medalja. U 2022. godini osvojila je 13 medalja među kojima je najvrednija ona brončana za osvojeno 3. mjestona Nacionalnom senirorskom  prvenstvu Hrvatske (taekwondoašica). Primio ju je i ličko-senjski župan Petry.

Tužna kuća

UČITELJ IZ NAZARETA

Ne mogoh slijediti Učitelja

na putu Golgote,

ne mogoh ga slijediti

na goru blaženstava

 

Učitelja sam pratio

u dugim šetnjama

po poljima zrelih žita

dok je njegova riječ padala

ko kapi kiše

na zemlju užganu

i vraćala život

uzavreloj pustinji i

skidala koprenu

sa očiju sljepačkih.

 

Nisam ga mogao slijediti

na putu Golgote

ali pjesma njegovih riječi

odzvanja mojom samoćom

i daje snagu mome koraku

u nepoznato sutra