Sv. Julijana – Potres na Krku

16 velj

Danas je spomendan sv. Julijane. Živjela je u Nikomediji a to je današnja Turska. Mučeništvo je podnijela za Dioklecijanovih progona kršćana. Njezino čašćenje posebno je prošireno u Srednjem vijeku. O njoj tradicija prenosi nekoliko oskudnih podataka. Bila je kćerka jednog poganina. Krstila se potajno da otac ne dozna. Nije se htjela udati za uglednog poganina pa su je pokušali primorati mučenjem. Bičevali su je i spalili joj lice usijanim željezom i na kraju odrubili glavu. Jedna pobožna žena prenijela je njeno tijelo u Italiju. Kršćani ne zaboravljaju svoje mučenike. Oni su najodličniji sinovi crkve. Nisu fanatici, nisu nikoga mrzili, molili su za svoje mučitelje. “Ni smrt, ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost…ne mogu nas rastaviti od ljubavi Božje…” Ime Julijana popularno je po svim kršćanskim zemljama.

Gospić danas okupan u suncu

Potres na Krku – Naši seizmografi javljaju o potresu s epicentrom na otoku Krku. Bio je jačine 5,2 stupnja. Epicentar je bio u središtu otoka Krka  na dubini od 10 kilometara. Osjetio se čak do Karlovca i Otočca.

Počeo Senjski mesopust – Protekli vikend u Senju je počeo 363. Senjski mesopust. Povorka u šarolikim maskama prošla je ulicama ovog drevnog grada. Kako to već biva u ovakvim prilikama proradi kreativnost u dizajniranju maski, Maštovitosti nema kraja. Uz druge glazbene grupe povorku je pratila senjska Gradska glazba.

Lucija Bakalar zlatna na Europskom kupu u Karlovcu /kixkboxing/ – Sa zakašnjenjem podsjećamo da je Slunjanka Lucija Bakalar osvojila Europski kup u Karlovcu. Naime, od 10.do 12. veljače u Karlovcu se održao Europski kup na kojem je nastupilo 2796 boraca iz 215 klubova i 32 države. KBK Tigar Slunj je nastupio s četvero boraca. Lucija Bakalar osvaja zlatnu medalju i pobjednički pojas. Uz Luciju još su nastupili prvi put u juniorskoj konkurenciji Viktorija Kampić i Tea Kos, te Maro Bosanac u kadetima ali ovaj put je konkurencija bila prejaka.

Lucija je proglašena športašicom godne Grada Slunja za proteklu godinu (u sredini)

Na zaleđenoj Novčici (Gospić) patke se sunčaju

Gospodine, blagi naš Oče! Iskazujemo ti večernju hvalu. Tvojoj se dpbroti utječemo: ne daj  da se naše srce udalji od tvoga zakona. Daj nam svjetlo i nagradu vječnoga života!