Potres kod Slunja – Godišnjica “Bljeska”

1 svi

Potres kod Slunja – Jutros u 5.38 snažan potres pogodio je Slunj i okolicu. Epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa je bila 4.3 stuonja prema Richteru. Nazvali smo jutros neke građane u Slunju: jako je streslo i nastala je panika ali posljedice su neznatne. Ubrzo su se građani smirili ali su ostali oprezni. Nazvali smo neke u Vagancu: oni isto potrvrđuju da je snažni potres uznemirio mještane ali se nije ponovio. Međutim i dalje su oprezni. Doznajemo da su u Smoljancu padale slike sa zidova. Podaci o posljedicama još se prikupljaju ali – hvala Bogu – nema ljudskih žrtava.

Godišnjica “Bljeska” – Danas je obljetnica blistave vojne akcije “Bljesak” kojim je oslobođena okupirana zapadna Slavonija. Munjevitom akcijom za 32 sata hrvatske snage oslobodile su okupirani dio Slavonije i autocestu koja je kod Okučana bila prekinuta. Radi se o 600 četvornih kilometara hrvatske grude. U akciji su poginula 42 vojnika a 162 su ranjena. Ovom je akcijom Hrvatska navijestila oslobađanje i ostalih okupiranih dijelova pa i slunjskog kraja. Strategija i taktika bili su superiorni i ovo je bila predigra velike vojne akcije pod nazivom “Oluja”.

Danas rafali iznad Hrvatske – Danas će novonabavljeni moćni avioni rafale preletjeti čitavu Hrvatsku. Iznad Gosdpića će biti oko 10.35 sati. Ovim žele odati počast poginulima i dati do znanja da hrvatsko nebo čuvaju moderni avioni i spretni piloti.