Podrhtavanje tla – Sveta Godina – Svršetak R. Hoessa

2 svi

Izgleda da se tlo još nije smirilo u slunjskom kraju. Nakon jučerašnjeg potresa čiji je epicentar bio južno od Slunja, tlo i dalje podrhtava. U 19.03 sati granično područje s BiH zahvatio je potres snage 3,5 stupnja prema Richteru 16 km od Tržićke Raštele. Osjetio se u Bihaću, Cazinu, Sanskom Mostu i Velikoj Kladuši. Jutros u 5.38 sati osjetio se potres u širem području Bihaća s magnitudom od 4,3 prema Richteru.

SVETA GODINA – Sveta godina je svjetski hodočasnički događaj Katoličke Crkve, hodočašće u Rim, središte Katoličke crkve. Obilježava se redovito svakih 25 godina. Svatko tko nakon otvorenja 24. prosinca 2024. krene na hodočašće u Rim, ondje može proći kroz takozvana Sveta vrata i pod određenim uvjetima dobiti oprost, odnosno oprost od crkvenih kazni za grijehe.

Prema riječima Fisichelle, već su zaprimljene tisuće prijava. Organizatori očekuju da će u Rim i Vatikan tijekom svete godine 2025. ukupno doći oko 32 milijuna hodočasnika. To uključuje više od 2,5 milijuna hodočasnika iz SAD-a, 900.000 iz Njemačke i mnogi iz Južne Amerike – procjenjuju u Vatikanu.

Svršetak Rudolfa Hoessa – Rudolf Hoess, jedan od vodećih ljudi nacističke Njemačke, poznat je kao zapovjenik logora Auschwitz. Na svršetku rata uhićen je, osuđen na smrt. Kakaav je bio njegov svršetak on sam piše: „Moja me savjest tjera da izjavim sljedeće: u samoći svoje zatvorske ćelije došao sam do gorke spoznaje da sam teško griješio protiv čovječnosti. Kao zapovjednik Auschwitza bio sam odgovoran za provođenje dijela okrutnih planova Trećega Reicha za uništenje ljudi. Čineći to, nanio sam čovječanstvu užasne rane. Uzrokovao sam neizrecivu patnju ponajviše poljskome narodu. Za to moram platiti svojim životom. Neka mi Gospodin Bog jednoga dana oprosti to što sam učinio. Molim poljski narod da mi oprosti. U poljskim sam zatvorima prvi put iskusio što je ljudska dobrota. Pored svega što se dogodilo, doživio sam da se prema meni odnose tako humano, kako nikada nisam mogao očekivati, i to me je duboko posramilo. Neka činjenice o užasnim zločinima protiv čovječnosti, koje sada izlaze na svjetlo, učine ponavljanje takvih okrutnih čina nemogućim za sva vremena”. Tražio je svećenika. Posjetio ga je poljski svećenik koji govori dobro njemački. Ispovjedio se i pokajao. Što reći nakon ovoga? Nitko nije službeno proglašen da je u paklu. To nije naš posao. To je u rukama Božjim. Krist je svojom smrću na križu pobijedio sve zlo ovoga svjeta. Njegova je ljubav veća od zla. Naše je da molimo i za najveće grešnike. Podsjetimo da se poljski svećenik pater Kolbe prijavio da zamijeni u bunkeru smrti jednog oca obitelji. On je cvjetak ljubavi i dobrote u tom logoru patnje i umiranja: umro je za drugoga