Filip i Jakov – Susret mladeži u Gospiću

3 svi

Danas slavimo apostole Filipa i Jakova. Filip je rođen u Betsaidi a bio je učenik Ivana Krstitelja. Ivan je sam rekao da je svoju ulogu završio jer počinju mesijanska vremena s Isusovim krštenjem na Jordanu. Bio je svjedok Isusovihi govora i znamenja, posebno čudesnog umnažanja kruha i čudesnog ulova riba.,,,Filip je slijedio Isusa i shvaćao kako je nužno biti otvoren Riječi koju je Isus naviještao. Nakon Kristova uskrsnuća propovijedao je riječ Božju a život je završio mučeničkom smrću za progona cara Domicijana.

Sv. Jakov  naziva se i mlađi za razliku od Jakova, brata Ivana evanđeliste.  Bio je mudar i smiren čovjek. Vodio je crkvu u Jeruzalemu do 62. godine. Spomenute godine veliki svećenik Hanan II. osudio ga je na smmrt. Smrt je izvršena kamenovanjem. Njegovi posmrtni ostaci pohranjeni su u rimskoj crkvi uz apostola Filipa. Zato se slave isti dan. Jedno naše mjesto nedaleko Zadra zove se Filip-Jakov.

Susret mladosti – Približava se dan za pamćenje u Gospiću: susret hrvatske katoličke mladeži. Sutra u subotu 4. svibnja Gospić će biti preplavljen mladima s prepoznatljivim znakovima. Očekuje se oko deset tisuća mladih. Organizator-domaćin – Gospićko-senjska biskupija – sve je učinila da se mladost osjeti kao kod kuće.

Nakon smještaja, predstavljanja i upoznavanja po župama svi će se okupiti u Gospiću u 12 sati na Trgu Stjepana Radića kad počinje program kao i bogat pretprogram čiji je službeni početak zakazan za sat vremena kasnije (13.00).

U tom dijelu, u sklopu pretprograma, svjedočit će član Arke-Korablje Matej Lovrić, pjevat će VIS Mihovil, svoj apostolat predstavit će i zajednica ‘Vjera i svjetlo’ koja skrbi za osobe s različitim stupnjevima hendikepa, također nastupit će ‘Hrvatsko nadzemlje’, a muške i ženske redovničke zajednice ponudit će mladima svoje karizmatičke aktivnosti, svoje poslanje i rad na promotivnim štandovima.

Formiranje procesije počinje u 14.30 i ide od središnjeg gradskog trga do stadiona Balinovac. Misa je u 17.00. Na prostor nogometnog igrališta moći će uči samo oni koji su se prijavili za sudjelovanje na SHKM-u i oni s akreditacijama. Predvodit će je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić u zajedništvu s brojnim biskupima Crkve u Hrvata. Uoči euharistije bit će prilika za sakrament pomirenja i molit će se krunica.

Pogled na Trg S. Radića u Gospiću koji će sutra primiti 10.000 mladih