Porast broj katolika u svijetu – Misa na poligonu

22 lis

Prema talijanskom portalu L avvenire na dan 31. prosinca 2000. godine broj katolika u svijetu iznosio je 1,350.612.000 . Porast broja katolika je za 15,200.000 u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na ukupnu svjetsku populaciju to je 17,73%. Porast svjetske popoulacije je neznatno veči nego porast broja katolika. Ukupan broj svećenika u svijetu je  410.219. Broj se smanjio za 4.117. Broj časnih sestara je 619,546 i broj se smanjio za 10.553. . Ove podatke iznosi statistički godišnjak Svete Stolice a podaci su obrađeni 31.12.2020.

Najveći porast katolika je u Africi: tamo se broj povećao za 5, 290.000. te je ukupan broj katolika na ovom kontinentu 256, 840.000. Ovdje se povećao i broj svećenika a također i broj katehista i suradnika u pastoralu.

Rast crkve može se usporediti sa godišnjim dobima: negdje mraz sve okuje u led a negdje se pojavi proljeće. Ako je Europa dospjela u krizu u drugim krajevima je pravo proljeće crkve. Nekad je sjeverna Afrika živjela pravo proljeće a onda je došao mraz. Crkva se povlačila u ilegalu pred progonima. Danas su kršćani najprogonjenija vjera u svijetu. Poznata je u Kini represija protiv katolika ali oni opstaju. Isus je to navijestio:”Mene su progonili: i vas će progoniti. Moju su riječ slušali i vašu će slušati.” Isus je na križu razorio moć sotonsku, sotona je pobijeđen, ali njegov utjecaj još je osjetljiv u našem vremenu. Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje: ni smrt, ni život, ni sadašnjost, ni budućnost, ni ikoji drugi stvor – posvjedočio je sv.Pavao.

Jučerašnja nogometna utakmica između Hajduka i Dinama u Splitu po običaju pobudila je veliko zanimanje. Ova dva legendarna hrvatska nogometna kluba pronose slavu Hrvatske po svijetu. Navijački zanos ponekad nam izgleda pretjeran i žao nam je zbog fizičkog obračuna. Jučer su Hajduk i Dinamo podijelili bodove: pravo bratski! Sroga provjera pirotehnike prije ulaska na stadion nekako je normalna. Ali, jedna časna sestra prošla je sve preglede kao i ostali pa je postala hit na društvenim mrežama.

Na vidiku je promjena vremena

Misa na poligonu – U nedjelju 23. listopada u 18 sati slavimo misu na slunjskom poligonu u 18 sati. Misu predvodi slunjski župnik u miru mons. Mile Pecić uz suslavlju vlč. Mile Rajković,

Misa na slunjskom poligonu nakon Oluje 1995. u neobičnim uvjetima /misu vodi slunjski župnik/. Danas je na poligonu kapela kakvu zaslužuje ovo vježbalište