Župa Podlapača – Sajam

21 lis

Kulturni događaj koji danas zaslužuje našu pozornost je predstavljanje  knjige Đure Mesića Župa sv. Jurja mučenika Podlapača 1702-2022  koja će biti predstavljena danas 21. listopada na Udbini u 18.30 sati. Nedavno su obišli ove krajeve potomci onih koji su se iselili u Srijem prije i nakon Drugog svjetskog rata iz Podlapače, Široke Kule…. Iz župe Surčin jednim autobusom posjetili su Široku Kulu i Podlapaću.

Doznajemo da je slavlje sv. Luke u Podlapači 23.10.2922. 

Može biti slika sljedećeg: jedna ili više osoba i tekst

Petak 21. listopada ugodan jesenski dan. Oni koji nisu izvadili (lički) krumpir iz zemlje imaju na raspolaganju još koji ugodan dan. Počelo je pečenje rakije tamo gdje su šljive rodile. Šljivovica je ipak najcjenjenija rakija iako ima dunjevače, jabukovače…Slunjski proizvođač žestokih pića Zvonko Magdić probio se i izvan Hrvatske svojom kruškovačom /viljamovka/ i drugim pićima.  Ono što nam nudi “majčica zemlja” nismo svjesni. Bojimo se, s pravom, da će naše zapuštene zemlje pokupovati stranci. Naime od iduće godine ističe moratorij za kupnju zemlje.  Naoko zapuštene zemlje su veliki kapital jer su očuvane od pesticida i raznih otrova kojima su tretirana polja u “razvijenim” zemljama.  

Kažu da Ličani imaju tvrdo tlo pod nogama. Zato ga ne kopaju. Ali, nije tomu tako. Ponuda krumpira i zelja je dobra. A nije krumpir i zelje urodio bez truda!

Jučer je bio sajam u Slunju kao svakog četvrtka. Danas je u Gospiću. Zgodno je bar prošetati oko štandova i pogledati što nude ljudske ruke i majčica zemlja..

Sinić smo imali priliku kušati prvu rakiju

Možemo očekivati promjenu vremena

Danas na tržnici u Gospiću: približavanje Sviju Svetih

Za zimnicu treba osigurati krumpir, zelje i drva, To je zakon!

Zalaz sunca u Gospiću: postoji vrijeme izlaska i zalaska, sjetve i žetve, rađanja i umiranja, radosti i žalosti…Onomu koji vjeruje umiranje je novo rađanje

Posjetiti prijatelja – velečasnog . nije puno ni 200 kilometara

Rođendanska čestitka iz Neuss-a:

Lieber Mile Pecic!

Einen ganz herzlichen Glück- und Segenswunsch zu Deinem heutigen Geburtstag!

Alles, alles Gute und eine altersgemäße stabile Gesundheit für das neue Lebensjahr.

Ich denke so oft und gerne an unsere Begegnungen in Slunj und dann Ende September in Senj!

Einen herzlichen Geburtstagsgruß auch von Frau Söhngen.

Herrn Uhe werde ich morgen mal sehen; es geht ihm mit seinen 91 Jahren nicht so gut: sehr dement und muss gepflegt werden.

Lieben Gruß und alles Gute!

Dein Jochen aus Neuss