Počela jesen i kalendarski

23 ruj

Prvi je dan kalendarske jeseni. Jutros je u Otočcu izmjereno nula stupnjeva. To znači dolaze prvi mrazevi, opadanje lišća, magle i kiše. Lišće svaki dan mijenja nijanse. Ljubitelji fotografije mogu upravo u jesen snimiti neponovljive prizore…Danas je isto tako tzv. ravnodnevnica a to znači da su dan i noć izjednačeni: traju po 12 sati. Već sutra dan je kraći za jednu minutu i tako dolaze duge zimske noći a kratki dani. .

Jesen je prepoznatljiva po sabiranju plodova, spremanju zimnice, ogrijeva za duge zime. Nastali su razni običaji vezani uz jesen. Obitelj je u prošlosti proizvodila sve što im je trebalo: hranu, ogrijev…Jedino su morali kupovati sol i petrolej (za lampu-petrolejku). Govorimo sa nostalgijom o starim dobrim vremenima kad su ljudi neposredno komunicirali, prenosili tradiciju i povijesno pamćenje. Ako imaju sreću da djeca iz urbane sredine dođu na selo mogu bar malo pomirisati ljepotu života u prirodi. Jedna je djevojčica, koja je posjetila baku na selu, ovako izvjestila svoje prijateljice: moja baka na selu nema mlijeka u tetrapaku. Ona mora otimati mlijeko kravi. Ja sam gledala kako joj otima mlijeko! A kad je krava zamukla unučica je baku pitala: na koji rog je sad zasvirala? Malo tragikomično!

U Gospiću

Rascvjetao kesten u jesen – Oavj je snimak snimljen na današnji dan 2011. godine u Slunju a pažnju je pobudio rascvjetali kesten u jesen!