Obilježena godišnjica smrti prvog hrvatskog olimijca Milana Neralića

16 velj

Ime prvog hrvatskog olimpijca Milana Neralića prodrla je već u sve kutke ne samo naše domovine. On je osvajač prve hrvatske olimpijske medalje  u mačevanju u Parizu na olimpijskim igrama 1900. Hrv. olimpijski odbor pridonio je njegovoj popularnosti. Postavljanje spomenika Milanu Neraliću u centru Slunja podjeća mnoge prolaznike i turiste na ovog svestranog športaša. Danas u 11 sati u povodu 106. obljetnice njegove smrti okupili su se ljubitelji športa i iskazali mu poštovanje. Voditelj programa obučen u mačevalačku odoru iznio je mnoge pojedinosti iz života Milana Neralića koji je rođen u Slunju 26.02.1878. Polazio je učiteljsku školu u Petrinji 1890-92., zatim u Karlovcu a od 1895. je u Bečkom Novom Mjestu gdje je od 1901. učitelj mačevanja.  Umirovljen je 1917. a preminuo  17.02.1918. Na Olimpijskim igarama u Parizu 1900. osvojio je brončanu medalju u mačevanju. Tada je Hrvatska bila u sklopu Austrougarske. Tako je on prvi Hrvat koji je osvojio olimijsku medalju.

Nakon polaganja vijenaca pred spomenik  prisutni su se spustili do obližnje njegove rodne kuće. Ovdje je nastavljeno iznošenje podataka iz života ovog športaša i polaganje vijenca. Veći dio prisutnih čine mladi koji vole sport. Obratio se predsjednik Gradskog vijeća g. Jure Katić, povjerenik za športske djelatnosti Grada Slunja Ivica Požega, predsjednik mačevalačkog saveza Antonio Trcin. Ovdje se kao gost našao i bivši župnik, sada u mirovini, Mile Pecić koji je zamoljen da predvodi kratku molitvu.

Okupljanje oko spomenika Milanu Neraliću

Kod rodne kuće Milana Neralića

Pred rodnom kućom Milana Neralića

Mladi pokzuju zanimanje za ovog športaša

Posjetili smo u prolazu “Dnevni boravak” u kojem se okupljaju umirovljenici, razgovaraju, rade ručne radove i niz drugih aktivnosti