Mjesečnik Zvona /Rijeka/ i na web-stranicama www.zvona-ri.org – Kuće kao spomenici gluposti

1 lip

Mjesečnik za kršćansku kulturu Zvona od danas možete pratiti i u Internet izdanju. Web portal nova je dimenzija 60 godina duge tradicije tiskanog izdanja Zvona, mjesečnika negdašnje Riječko-senjske nadbiskupije. Na adresi:zvona-ri.org otvorena je nova stranica na kojoj će u zasebnim rubrikama biti objavljivani tekstovi iz tiskanog izdanja. Tako će originalni sadržaj Zvona biti dostupan i online, a tekstovi se, osim po brojevima tiskanog izdanja mogu pretraživati i po rubrikama ili autorima. Web portal otvara i nove mogućnosti vezane uz dinamiku objavljivanja, uključenost većeg broja autora i otvaranje novih tema i rubrika.

U 60 godina dugoj povijesti ovaj je mjesečnik, pokrenut u vrijeme Riječko-senjske nadbiskupije, odigrao važnu ulogu u edukaciji svećenika i vjernika na području današnje dvije crkvene pokrajine: Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije.

Na valu nadahnuća Drugog vatikanskog sabora donosio je nova promišljanja i poticaje te ostao važan dokument povijesti mjesne Crkve. Nadahnuta papom Franjom i sinodalnim hodom, Zvona ulaze u novu dimenziju te nastavljaju svoju misiju edukacije i zajedništva i u Internet izdanju. Misija ostaje ista: Navijestiti Kristovu poruku pišući o crkvenim i društvenim temama, prepoznati svjedočenje Krista u životu mjesne Crkve i potaknuti vjernike na življenje te iste Kristove poruke. Zvona su poziv na zajedništvo Crkve u njezinom poslanju svijetu i čovječanstvu.

Tiskani broj Zvona u svibanjskom izdanju donosi razgovor sa sestrom Rebekom Anić, Školska sestra franjevka Provincije Presvetog Srca Isusova. Sa s. Rebekom razgovarali smo o (ne) ravnopravnosti žena u Crkvi, Mariji Magdaleni, rodnim predrasudama, feminizmu i homoseksualnosti.

U Zvonima možete pronaći i novosti o Sinodalnom hodu, odjeke i promišljanja s Europskog zasjedanja, završenoj kontinentalnoj fazi te najave o sudjelovanju laika na Sinodi biskupa.

Tu su i stalne rubrike koje donose crtice iz povijesti, kronike iz Gorskog kotara, tumačenje Biblije medicinske savjete i upute o crkvenoj glazbi, a u tiskanom izdanju neizostavan je i pregled događanja iz života Crkve na području Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. Tako i Zvona možete pronaći u svim crkvama u ove dvije biskupije, a sada ih možete čitati i na novoj web stranici: zvona-ri.org

Dodajmo ovome da je mjesečnik Zvona pomno pratio agresiju i progonstvo naroda sa okupiranog dijela tadašnje Riječko-senjske a nadiskupije 1991. do 1995.. Olupiran je bio slunjski kraj, Krbava (s Udbinom) i dio Like do Gospića. Tadašnji nadbiskupijski list Zvona pratio je život naroda u progonstvu i pripremao povratak. Osnovan je posebni Odbor za okupirani dio nadbiskupije, održano više susreta, kontaktirao međunarodnu zajednicu. Sam narod je organizirao proteste pod nazivom “Hoćemo svojim kućama”. Povratak i obnova bio je veliki izazov. Godine 2000. osnovana je Gospićko-senjska biskupija ali smo i dalje ostali u istoj Metropoliji u koju još spadaju Krčka i Porečko-pulska biskupija.

Ako ništa ne posadimo u svoj vrt nemamo se čemu nadati…

Kuće kao spomenici gluposti – Sve je više nenastanjenih kuća i stanova. To se vidi na prvi pogled: rolete spuštene, vrata  vanjska zaključana, trava oko kuće zapuštena, ništa se ne miče, čak ni pas ne zalaje…Takve kuće ili stanovi postaju društveni problem. Jedan je marljivi građevinar napravio trokatnicu: jedan stan za jednog sina, drugi za drugoga a treći za sebe. Jedan sin je rekao ocu: ja želim napraviti kuću po svom ukusu, drugi je zbog posla otišao u drugi grad. Ostao je otac i mati sami u trokatnici. Tužni i željni vidjeti unučad i djecu. Ima li smisla graditi kuću djeci prije nego što su punoljetna i zaposlena? Prije svega djeca su bogatstvo. Oni su rođenjem primili darove, sposobnosti koje žele razviti. Oni sami žele nešto stvoriti. Može im se pomoći ali oni žele razvijati svoje sposobnosti. Zato roditelji koji gledaju u kućama, zemlji i materijalnim stvarima bogastvo morat će se razočarati. Ali rodidetlji koji su ulagali u djecu, njihovo školovanje i formiranje za životnu utakmicu učinili su svoju životnu zadaću. Prazne kućetine ili stanovi djeluju zastrašujuće bez stanovnika. Prazne kuće postaju spomenici ljudskoj gluposti. Ptica ne savija gnijezdo ako nema mladih. Zbog mladih ptića prave gnijezdo iz kojeg će onda ptići poletjeti svojim putem, u svoj svijet i prenijeti dar života na svoje mlade…

Okruženi tolikim čudesima Božje mudrosti, veličine i ljubavi ne možemo ostati ravnodušni ili još gori prezreti čudesna djela Božja.

Večernja molitva uz fotografiju snimljenu večeras (povečerje iz časoslova):

Bože, u pomoć mi priteci,

Gospodine pohiti da mi pomogneš. Slava Ocu…

Već mrak se hvata gine dan,

O Stvoritelju čuj nam glas

po beskrajnoj ti blagosti

iznad nas bdij i štiti nas

Nek srca naša miruju

i tebe kroz noć sanjaju

nek tvoju slavu vječitu

do zore tiha pjevaju

Za život čestit molimo

obnovi našu gorljivost

nek Tvoja svjetlost obasja

zle sjene što ih tama tka

Podijeli Oče milostiv

po Kristu našem Isusu

u vijeke koji sa tobom

i Duhom vlada Presvetim. Amen

Antifona: Tijelo mi spokojno počiva

 Čuvaj me Bože,   jer se tebi utječem

Gospodinu rekoh: Ti si moj Gospodar, nema mi blaženstva bez Tebe

Svetima na zemlje, odličnim ljudima – sva moja naklonost

Gomilaju patnje svoje – koji slijede bogove tuđe

Ja ljevanica njihovih nalijevati neću – ime im spominjat neću usnama

Gospodin mi je baština i čaša – ti u ruci držuš sudbinu moju!

Na divnu zemlju padoše mi konopi – vrlo mi je mila moja baština

Blagoslivljam Gospodina koji me svjetuje – te me i noću srce opominje

Gospodin mi je svagda pred očima – jer mi je zdesna da ne posrnem

Stog mi se raduje srce i kliče duša – pa i tijelo mi spokojno počiva

Jer mi nećeš ostavit dušu u Podzemlju –ni dati da pravednik  tvoj truleži ugleda

Pokazat ćeš mi stazu života – puninu radosti lica svoga, sebi zdesna  blaženstvo vječno

Antifona: Tijelo mi spokojno počiva-

 Sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće – duh vaš i duša i tijelo – nek se besprijekornim, savršenim sačuva  za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

U ruke tvoje Gospodine predajem duh svoj. U ruke tvoje Gospodine!

Otkupio si nas Gospodine  Bože vjerni. Predajem duh svoj. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu…U ruke tvoje  Gospodine predajem duh svoj.

Brani nas Gospodine dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom  i počivamo u miru.

Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru – po riječi svojoj u miru

Ta vidješe oči moje  – spasenje Tvoje

koje si pripravio – pred licem sviju naroda

Svjetlost na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga izraelskoga

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu…

Brani nas Gospodine, dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom i počivamo u miru. Gospodine, Bože naš, izmorili smo se  dnevnim poslom. Okrijepi nas mirnim snom da obnovljeni  tvojom pomoću, tebi budemo odani tijelom i dušom. Po Kristu Gospodinu našemu.

Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam svemogući Gospodin. Amen.