Pohod BDM – Nova crkva u Srbu

31 svi

U svakom od 12 mjeseci crkva stavlja bar po jedan Marijin blagdan. A čitav mjesec svibanj i listopad posvećeni su Djevici Mariji. Na zadnji dan mjeseca svibnja crkva je stavila Marijin blagdan Pohod BDM. Evanđelist Luka potanko opisuje događaj Marijina pohoda Elizabeti. Povod ovom Marijinu hodočašću je trudnoća njene rođakinje Elizabete koja je bila u šesdersetim godinama života. Ona je rodila Ivana Krstitelja koji će najaviti dolazak mesijanski vremena odnosno mesije  – Isusa Krista. Marijina spremnost pohititi u gorje i posjetiti Elizabetu poruka je nama da jedni druge obradujemo posjetom u radosnim i tužnim časovima života.

Dodajmo da danas naša metropola – grad Zagreb – slavi Gospu kao zaštitnicu grada pod nazivom “Majka Božja od kamenitih vrata”. A Kamenita vrata ušla su u povijest, njiževnost te u poeziju. Svjedok su burnih događanja u povijsti Zagreba ali i šire. 
Na Novčici /Gospić/

POTPISAN UGOVOR O GRADNJI CRKVE U SRBU – Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba,  koji su 1995. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske  i sakramentalne potrebe. Sada se sv. misa služi u dvorani Hrvatske pošte na čemu smo Upravi od srca zahvalni. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje će se graditi buduća kapela. U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o  iz Gospića o gradnji crkve u Srbu. 
Vrijednost ugovorenih radova iznosi,  470.954,78 EUR-a s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisa ugovora. 
Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba,  uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana  za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja. 
Izgradnjom  crkve  prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu,  dobit će  doličan bogoslužni prostor za  vjerske potrebe. 
Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće vjernika morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu. 
 Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da molitvom i vlastitim mogućnostima uključe se donacijom u ostvarenje ovog projekta na duhovnu  dobrobit ovog malobrojnog Božjeg puka. Svim darovateljima, u ime Gospićko-senjske biskupije i u ime vjernika katolika u Srbu, od srca zahvaljujem na svakoj Vašojj donaciji.
Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom za gradnju crkve u Srbu je:
GOSPIĆKO SENJSKA BISKUPIJA-EKONOMAT
Senjskih žrtava 36,  5300 Gospić
HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT  PBZGHR 2X. (za gradnju crkve u Srbu) – 
Biskupski ordinarijat Gospić

Špilja Grabovača – Baraćeve špilje kod Rakovice postale su nadaleko poznate. Nekoliko entuzijasta počeli su skromno ali uporan rad, ideje i novi sadržaji privukli su brojne turiste u ovaj svijet špilja. U ovoj je špilji slavljena i misa! Ove je godine voditeljica Baraćevih špilja Tihana Oštrina dobila županijsku nagradu. Ali, to ih nije zaustavilo u daljnjem radu…
Nedaleko Perušića u Lici postoji pećinski kompleks zvan Grabovača. Zadnjih godina djelatnici se trude da ovaj špiljski dragulj dođe do što većeg broja ljudi. Možda je primjer Baraćevih špilja dobar put kako to učiniti. Ne sumnjamo da će uspjeti.