Ravnoteža straha ili revolucija ljubavi – Nagrada Milan Neralić

2 lip

Svijet u kojem živimo tehnološki napreduje ali je pitanje napreduje li u humanosti. Vlada uvjerenje da onaj koji je superiornjii u naoružanju postaje gospodar svijeta. Neki drže da jedino ravnoteža straha može svijet održati da ne završi u katastrofi. Nema kraja u utrci u naoružanju. Atomsko oružje imaju sve veće ekonomije. Stvaraju se savezi koji žele postići dominaciju u svijetu. Možemo lako upasti u napast da vjerujemo da gruba sila upravlja svijetom, da smo igračke u rukama moćnika…Revolucije kao što je francuska ili oktobarska ostavile su mnoštvo grobova: jedni su posmicali vladajuće i oni počeli vladati istom diktaturom. “Diktatura proletarijata” samo je diktatura koja jede vlastitu djecu – kako su govorili ideolozi.

Krist Isus počeo je revoluciju ljubavi. Revolucija u srcu čovjeka!  Prema njegovoj revoluciji ljubavi sve su druge revolucije beznačajne odnosno unaprijed izgubljene. Sveti će Pavao to izraziti riječima: “Jer iako živimo u tijelu, ne vojujemo po tijelu. Ta oružje našega vojevanja nije tjelesno, nego božanski snažno za rušenje utvrda. Obaramo mudrovanja i svaku oholost…” (2 Kor 10,3–5). Ili još jasnije: “Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete, i za me, da mi se otvore usta i dade riječ hrabro obznaniti otajstvo evanđelja kojeg sam poslanik u okovima, da se ohrabrim o njemu kako treba govoriti. (Efežanima 6, 10–20)

Danas sajam u Gospiću

Nagrada Milan Neralić – Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dodjeljuje tradicionalnu Nagradu „Milan Neralić“, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini. To je peta godina dodjeljivanja ove nagrade. Inicirao ju je 2019. tadašnji glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač. A Milan Neralić je Slunjanin, prvi Hrvat  koji je osvojio olimpijsku medalju i to u Parizu 1900. u mačevanju. Jedno je odličje došlo i u Neralićev rodni Slunj a to je Oldtimer klub Oplen iz Slunja koji je od 2000. godine, kada je osnovan, gajio uspomenu na Milana Neralića, sve dok nije i ostvaren jedan od ciljeva – postavljanje njegova spomenika u Slunju. U ime Oldtimer kluba Oplen priznanje je primio istaknuti član Željko Marinković. Prisutnima se obratila i slunjska gradonačelnica Mirjana Puškarić.

Spomenik u Slunju Milanu Neraliću, osvajaču prve hrvatske olimpijske medalje