Miniranje brane – Pred Tijelovo

7 lip

Svijet je ponovno ostao šokiran  eskalacijom rata u Ukrajini. Miniranje velike brane Kahovka u blizini Hersona govori o apsurdu rata, o katastrofi koja ima nesagledive posljedice za milijune ljudi. Nakon miniranja brane vodena masa poplavila je naseljena mjesta: ljudi se povlače na  brežuljke koji su postali otoci i čekaju spas. Pod vodom se nalaze domovo 20.000 ljudi. Posljedice rušenja brane ne mogu se još sagledati. Uništeni su usjevi, domovi,,,”Ruski teror i genocid nad Ukrajinom nastavljaju se. Gledano ruskim očima, mora se uništiti sve što Ukrajina ima”, kaže mons. Širokoradiuk, koji smatra da ne postoji „crvena crta” ni kad je riječ o ukrajinskim atomskim centralama.

Nakon kišovitih dana danas je u gorskoj Hrvatskoj sunčano. Istina, pojave se bijeli oblaci ali nema kiše…Bar prije podne.

Pred Tijelovo – Na drugi četvrtak nakon svetkovine Duhova Crkva slavi Tijelovo. To je sutra. Crkva se sjeća i slavi Kristovu prisutnosti pod prilikama kruha (i vina) među nama ljudima. On ostaje s nama do konca svijeta na opipljiv način. Na ovaj blagdan Crkva iznosi Presveti na trgove i ulice, u javni prostor. Krist je s nama u našoj svakodnevnici,  u našem radu i odmoru. U mnogim će našim župama, velikima i onima malima, biti procesije s Presvetim.

Papa Franjo putuje u Mongoliju – Papa Franjo danas poslijepodne bit će podvrgnut lakoj operaciji u rimskoj bolnici Gemelli – javlja Vatican News. Ali Sveto Otac usprkos zdravstvenim poteškoćama ne miruje: najavio je posjet dalekoj Mongoliji. velikoj azijskoj zemlji gdje su katolici manjina.