Križ i rast – Pripreme za slavlje Karmelice

13 srp

Svakodnevno doživimo neki udarac. Možemo to nazvati križ jer nam je “natovaren”. Kad nas snađe udarac patnje, nelagode, sruše se naši snovi…nije sve izgubljeno. Križ  koji smo doživjeli može nas ozdraviti. Samo trebamo takav križ prihvatiti i nositi s Isusom. Tada se križ okreće na dobro.Tada križ može postati milost koja nas diže iznad sebičnosti i zasljepljenosti. Na koncu Isusov križ – u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji – vodi k uskrsnuću i životu. 

Karlovac .-Turanj, 06.11.1992: rampu prema Slunju i Plitvicama uklonila je Hrv. vojska 1995. “Olujom”

 

Karlovac danas slavi – Danas Karlovac slavi 444. rođendan, Grad na četiri rijeke odigrao je povijesnu ulogu u prošlosti. Ovdje su se zaustavljale najezde. Grad je bio od 1991. topnička meta agresorskih tenkova ali se nisu usudili ući u grad, Karlovac je primio mnoge prognane iz okupirane Hrvatske, posebno slunjskog kraja. Danas Karlovac slavi uz još jednu pobjedu: svečano otvaranje zaobilaznice Turnjanjega. na , a zasigurno najvažniji događaj u toj proslavi bit će svečano otvaranje obilaznice Turnja. Bit će prisutan podpredsjednik Vlade i ministar mora i prometa Olg Butkovič i ministar branitelja Tomo Medved. Ovom će obilaznicom prigradsko naselje Turanj odahnuti. 

U nedjelju je Gospa Karmelska koja se slavi u mnogim župama. Tako Karmrlicu slavi župa Smiljan s trodnevnicom a  na sam blagdan 16. srpnja misa u 11 sati. Karmrlicu slave još župe Kutarevo, Ramljane. 

Slavlje Karmelice na Glavici /Slunj/ – Veliko slavlje Gospe Karmelske nedaleko Slunja, na brežuljku obraslom šumom – Glavica. Ovdje je kapela-svetište Gospe Karmelske-  Misa u 11 sati. Misa na otvorenom u hladovini stoljetnih hrastova i bukve. Uz Gospu Karmrlsku ovdje se slavi i sv. Ilija prorok.Dolaze mnogi hodočasnici iz šire okolice.. 

Slavlje Karmelice na Glavici /Slunj/

Slavlje sv. Ilije u Sincu – Župa Sinac priprema se za proslavu svoga zaštitnika sv. Ilije proroka  20. srpnja. Misu u 11 sati predvodi bivši župnik mons Mile Pecič, Druga misa u 18 sati. A nakon mise Večer tambure i pisme: KUD Lipa Sinac slavi 100 godina svog postojanja. Nastupit će također tamburaški orkestri, tamburaški sastavi i kulturno-umjetnička društva prijatelji Sinca. .

Sinac: slavlje sv. Ilije 2018.

Trg S.Radića u Gospiću danas u podne