Zamke zloga – Sajam u Gospiću –

14 srp

Katekizam katoličke crkve donosi upozorenje glede budućnosti crkve i Božjeg naroda: “Prije Kristova dolaska Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika. Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji otkrit će »otajstvo bezakonja« pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine. Vrhovna religijska obmana jest Antikristova obmana, to jest obmana jednoga pseudo-mesijanizma u kojemu čovjek slavi sam sebe umjesto Boga i njegova Mesije koji je došao u tijelu. Ta antikristovska obmana već se ocrtava u svijetu svaki put kad se hoće u povijesti ispuniti mesijanska nada koja se može dovršiti samo onkraj povijesti kroz eshatonski sud: Crkva je, i pod njegovim ublaženim oblikom, odbacila krivotvorenje budućeg kraljevstva Božjega pod imenom milenarizma, osobito pod političkim oblikom jednoga sekulariziranog mesijanizma, »u svojoj bíti izopačenoga«. Crkva će ući u slavu kraljevstva samo kroz taj posljednji Vazam, u kojemu će ona svoga Gospodina slijediti u njegovoj smrti i njegovu uskrsnuću. Kraljevstvo Božje neće se, dakle, ostvariti nekim povijesnim trijumfom Crkve po nekom uzlaznom napretku, nego Božjom pobjedom nad posljednjom navalom zla, pobjedom koja će učiniti da Kristova Zaručnica siđe s neba. Božji trijumf nad pobunom zla poprimit će oblik Posljednjega suda nakon posljednjeg kozmičkog potresa ovoga svijeta koji prolazi. /Katekizam Katoličke crkve 675-677/

Pokreti u svijetu kao new age, joga, harakrišna…idu za tim da čovjek sam sebe spasi svojom tehnikom ili svojom snagom. To je kao da utopljenik sam sebe uhvati za kosu i izvuče iz nabujale rijeke. Isus opominje: “Kad Sin čovjećji dođe hoće li nači vjere na zemlji?” Drugim riječima hoće li svjetske političke elite i organizacije stvoriti neku religiju zajedničku svim ljudima. To znači uzeti elemente iz budizma, islama, ateizma, kršćanstva i napraviti neki “koktel” te ga nametnuti kao modernu religiju. Svjetski komunizam najbolji je primjer “raja na zemlji” i tragedije koju je prouzročio. Možda nikad kao danas ne dolazi do izražaja ljepota, snaga i neodoljivost Kristovog puta. On je put, istina i život za sva vremena i sve generacije. Prijeći prag milosti znači našu ljudsku krhkost, smrtnost izručiti u Božje ruke na Kristov način. Isusove riječi: “U ruke tvoje predajem duh svoj” naš je put. Ovo se ne događa mehanički nego s ljubavlju, hrabrošću, molitvom kao razgovorom s izvorom ljubavi. Mi se ne utapama u bezličnu masu nego svojom osobnošću sudjerlujemo u slobodi djece Božje. Zato je molitva neprestani trazgovor s Božjom dobrotom. Euharistija – uskrsli ostaje s nama na vidljiv i opipljiv način do konca svijeta. Ne boj se malo stado! – poručuje Isus. Onaj koji ustraje do kraja taj će se spasiti. Ustrajati u vjeri u Krista jedinog spasitelja, u prisutnost njegova Duha Branitelja u srcima njegovih vjernika, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu…Zadnju riječ ima ipak ljubav. A Bog kojeg nam je Krist otkrio je ljubav.

Danas je u Gospiću sajam kao svakog petka. Prošetali smo i zabilježili:

Ponuda mladog voća i povrća

Kao da je iz Kanade ali nije nego iz Brinja!

Neki samo znatiželjno razgledaju izloženu robu i žele nekoga susresti

Otkrivanje spomenika poginulim braniteljima u Sincu – Sve je spremeno u Sincu za otkrivanje spomenika boginulim braniteljima 15. srpnja u 11 sati, Očekuje se dolazak predstavnika hrvatske vlade , Sabora, župan te prestavnici braniteljskih udruga. Pjevat će kultni zbor ratne mornarice “Klapa sv. Juraj”. Sinac se sprema za proslavu sv. Ilije proroka 20. srpnja a tom će prilikom biti proslavljena i 100-godišnjica KUD-a “Lipa” Sinac.