Karmelićanke: s pjesmom u smrt

23 sij

U Gospiću je nedavno otvoren samostan karmelićanki. A karmelski red dugo postoji u crkvi. Njezini članovi ženskog reda su mističarka sv. Terezija Avilska i Terezija od Djeteta Isusa ili Mala Terezija. Velika Terezija Avilska, španjolska mističarka, ostavila je remek djela mistične literature. Druga istaknuta sestra je Terezija od Malog Isusa, francuska karmelićanka koja je ostavila velebno djelo “Povijest jedne duše” koje je mnoge nadahnjivalo na duhovnom putu, prevedeno na sve veće jezike. Ove su redovnice spojile kontemplaciju i apostolski žar a to znači spas duša. Mala Terezija je umrla u 24. godini ali je ostavila veliku duhovnu baštinu. Danas su njihovi samostani ne samo u Europi nego i u Brazilu, Americi i Africi.

Nas zanima ovdje život karmelićanki za vrijeme Francuske revolucije koja je počela 1789. Kao što znamo ideolozi Francuske revolucije progonili su crkvu, svećenike, redovnice. Vođe revolucije sebe su smatrali bogovima i zato su odbacili Božju ljubav. Njima je razum bio Bog, a razum bez ljubavi je kao zimsko sunce koje svijetli ali ne grije. Vođe revolucije osudile su na smrt pod giljotinom 16 sestara karmelićanki. Dok su ih vozili na stratište one su pjevale. Pred giljotinom su obnovile svoja redovnička obećanja. Pjevale su pjesmu-himan “O dođi stvorče Duše Svet”. Počeli su im odsjecati glave giljotinom. Jednoj po jednoj. Zbor sestara bio je glasan u početku ali je bio sve tiši kako su im glave odsjecali. Konačno je došla na red zadnja sestra koja je rekla: “Ljubav je uvijek pobjedonosna, ljubav je najveća snaga!” Njihova se pjesma ugasila ali pjesma njihove ljubavi odzvanja kroz sva stoljeća do naših dana. Svaka revolucija bez srca “jede vlastitu djecu”. Kristova revolucija je revolucija srca. Kad je jedan mladić oduševljen “komunističkom revolucijom” pomislio da je došlo pravo vrijeme, Komunističa će revolucija riješiti socijalne i nacionalne probleme – tako je mislio on i mnogi.. Ali je otkrio da je ubijanje ljudi njihova metoda. Ubijanje ne prestaje. Oni su otkrivali u svojim redovima “revizioniste, liberale, nacionaliste…” Ubijanju nema kraja. Komunizam je ispisao najtužnije i najstrašnije stranice u povijesti čovječanstva.

Dolazak sestara  karmelićanki u Gospić 14.07.2020.

Danas u Gospiću:

Snijeg se “odmara” na klupama u parku Kolakovac

Danas je snijeg prestao padati i popodne se počelo stidljivo pokazivati sunce. Ipak, doćekali smo zimski ugođaj. Snježni pokrivač će zaustaviti ranu vegetaciju. Vjerojatno će se i medvjed vratiti natrag u svoj brlog i nastaviti zimski san.