Sv. Franjo Saleški – zaštitnik novinara – Pogreb u Brušanima

24 sij

Danas crkva slavi sv. Franju Saleškog, crkvenog naučitelja, zaštitnika novinara, gluhih, obrazovanja odraslih…Rođen je 1567. kod Ženeve. On je spojio inteligenciju i blagost. Ima osoba vrlo inteligentnih a oholih ko vrag, lijepih djevojaka ali također oholih. U njemu je od djetinjstva tinjala želja da bude svećenik iako je otac imao druge planove.  Pohađao je pariško sveučilište a onda  u 24. godini doktorirao u Padovi. Otac nije prihvaćao njegovu želju da postane svećenik. Ipak, zaređen 1593. odmah je postao predstojnik Kaptola ženevske biskupije. U to vrijeme kalvinisti su bili agresivni. Sv. Franjo se svim zanosom stavio u pobijanje nihovog krivovjerja. Tri je godine obilazio sela i odvraćao ljude od kalvinističke hereze. Iako boležljiv nije se štedio. Njegova pisma daju nam uvid u njegovu plemenitu osobnost. Vjerovao je  da svaki čovjek, bez obzira na zvanje, može biti svet i Bogu ugodan.Time je preteča Drugog vatikanskoh sabora. Umro je 28. prosinca 1622. Zaštitnik je katoličkog tiska, katoličkih pisaca, novinara, gluhih i redovničkih zajednica nazvanih njegovim imenom.

Katolička crkva je velesila u lokalnom tisku. Župske web stranice, portali specijalizirani za duhovnost…pravi je blagoslov mnogima. Oni su od neprocjenjive važnosti za Božji puk. Ne samo zbog informirannja nego i formiranja hrabrih pojedinaca koji se koriste digitalnom tehnologijom u navještaju i svjedočenju kršćanske duhovnosti.

Vrijeme se dana malo smirilo. Ne pada novi snijeg. Glavni pravci su prohodni ali još ima lokalnih cesta koje čekaju red za čišćenje. 

Danas u Gospiću

Danas u 15  sati pogreb u Brušanima!

Danas u 15 sati na mjesnom groblju u Brušanima uz vojne počasti pokopan je mještanin Marko, otac dvojice sinova. Nakon što su predstavnici hrvatske vojske predali zastavu supruzi uz počasni plotun, župnik  ga je preporučio Božjoj dobroti. Nakom pogreba slijedilo je ono najljepše i najviše što možemo učiniti za pokojne: sveta misa u župnoj crkvi. Pogreb i misu vodio je župnik u miru Mile Pecić. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Gruda zemlje na grob pokojnog Marka: ipak, zadnju riječ nema grob nego uskrsnuće