Godišnjica smrti “oca domovine” – Preminuo vlč Marko Golek – Promocija knjige

29 velj

Godišnjica smrti Ante Starčeviča  – Malo nas se sjetilo 128. obljetnice od smrti dr. Ante Starčevića, Oca Domovine. Ipak, godišnjica je proslavljena u srijedu  28. veljače u zagrebačkim Šestinama gdje je njegov grob uz crkvu sv. Marka. Misu je predvodio vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Okupilo se više stotina vjernika koji cijene rad i žrtvu “oca domovine”. Biskup je istakao njegovu želju da ga se pokopa skromno na periferiji izvan grada Zagreba, bez pjesme i spomenika. On je svojim djelima govorio i ostavio spomenik.  Doista njegove misli, govori i djelovanje žive u srcima ljudi. To je njegov pravi spomenik! Ovo nas podsjeća na evanđeosku poruku koja nas uči da trebamo ne ići za moći, slavom i bogatstvom nego služiti drugima kao što je to Krist činio i dao sebe za druge.  Poznata je njegova rečenica često citirana: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku«. Njegov politički program živio je u srcima intelektualaca i običnog puka. Inače rođen je u Žitniku 23.05.1823. a preminuo  u Zagrebu  28.02.1896.

“Rehabilitiran” ruski svećenik koji se protivio ratu – Sinod Ekumenskog carigradskog patrijarhata rehabilitirao je moskovskog protojereja Alekseja Uminskog. Moskovski crkveni sud ga je u siječnju lišio svećeništva. Uminsky je uložio prosvjed kod Ekumenske patrijaršije. Proces koji je neobičan u pravoslavlju, ali koji je, prema Ekumenskoj patrijaršiji, pokriven kanonskim pravom, kako je navedeno u nedavnom priopćenju. Sinod je stoga ispitao slučaj na svom posljednjem sastanku u utorak i primijetio da nema crkvenih razloga ili lošeg ponašanja za presudu u Moskvi, već da je presuda donesena jednostavno zato što je Uminski nepokolebljivi protivnik ruskog napada na Ukrajinu. Sinoda je jednoglasno odlučila vratiti klerika na njegove prijašnje crkvene dužnosti. Primljen je i u kler Carigradske patrijaršije. Sinod trenutno uključuje i pravoslavnog mitropolita Austrije Arsenija (Kardamakisa). Ovo će malo pomoći suspendiranom svećeniku jer se Moskovska patrjaršija pod patronatom Putina počinje ponašati kao “treći Rim”.

Krizmeni koncert u Sincu 16.03.2024. – Zavičajno društvo Sinac iz Zagreba organizira 16. ožujka koncert korizmenih pjesama pod nazivom Sinac pod križem. Koncert će biti nakon mise, koja počinje u 18 uri, u crkvi sv. Ilije. Na koncertu će sudjelovati: ŽVA KUD-a Slavuj iz Bukevja, Broćanski bećari iz Čitluka – Međugorje, MVA Sinovi avatara iz Zagreba, Župni zbor župe Tijela  Kristova iz Zagreba – Sopot, MVS HKUD-a Široka Kula i Zavičajno društvo Sinac iz Zagreba.

Tragično preminuo vlč Marinko Golek – Iz Zagrebačke nadbiskupije izvijestili su kako je u srijedu 28. veljače 2024. godine u 33. godini života i 8. godini svećeništva tragično preminuo vlč. Marinko Golek, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i upravitelj Župe sv. Brcka u Brckovljanima. Inače je vlč Marinko rođen je 2. srpnja 1991. godine u Karlovcu od oca Slavka i majke Marije r. Radočaj. Završio je OŠ Grabrik u Karlovcu (1998. – 2006.), nakon koje je upisao Ekonomsko-turističku školu u Karlovcu. Maturirao je 2010. godine. Odlućio se za svećenički poziv i zaređen za svećenika. Tragično je preminuo u Isusovim godinama. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Večeras dr. Franjo Jurić predstavlja svoje dvije knjige u Gospiću u 18 sati – Povodom 764. godišnjice grada Bihaća, u gospićkoj Samostalnoj narodnoj knjižnici u suradnji s Ličko-senjskom županijom dr. sc. Franjo Jurić predstavit će večeras svoja dva recentna djela: “Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat” te “U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.–1995.”. Predavač će osvijetliti povijesne okolnosti  koje su oblikovale straodrevni hrvatski grad Bijać /Bihać je tursko ime/. Predavač će osvijetliti i novija događanja u povijesti ovog dragog povijesnog grada.