Gospić: predstavljene dvije knjige dr. Franje Jurića

1 ožu

Sinoć je u gradskoj knjižnici u Gospiću dr. Franjo Jurić predstavio svoje dvije knjige: “Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat 1941-45” te “U trostrukom obruču -okrug Bihać u vojnim planovima  i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994-95”. I jedna i druga knjiga obrađuju relativno kratko ali bremenito razdoblje povijesti drevnog Bihaća. Prva knjiga obrađuje uspostavu velike župe  Krbava i Psat sa sjedištem u Bihaću. Zatim opisuje vojno ustrojstvo, djelovanje četnika, opisuje zločine ustanika nad katolicima i muslimanima, operaciju “Weiss”  i  ponovnu uspostavu vlasti NDH. Djelovanje njemačkike vojske, bombardiranje Bihaća od strane saveznika. Autor opisuje socijalne i prosvjetne prilike, gospodarske i socijalne, problem izbjeglica i djece siročadi, raspoloženje naroda…

Zanimljivo da se neka prezimena kriju u migracijama stanovništva. Naime , odonosili su sa sobom i ime svoga mjesta i tako se zvali.Tako su hrvatska prezimena svojevrsni spomenik migracija. To se vidi na primjeru Bihaća. Tako su mnogi iz Bijaća, Bišća -kako se tada zvao Bihać – ponijeli ime mjesta u progonstvo. Tako susrećemo prezimana Bićanić, Bišćanić koja očito nose uspomenu na Bijać, Bišće, dakle Bihać.

Druga knjiga nosi naslov “U trostrukom obruću”, okrug Bihać u vojnim planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994-1995. Ništa manje zahtjevna i bremenita tema. Opisuje posljednje dane Jugoslavije i posljedice. Bihać je dospio u trostruki vojni obruč na što je organizirana narodna obrana Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Opisuje djelovanje vojske Republike srpske  i srpske vojske Krajina koji stvaraju planove o sudbini Bihaća. Autor potkrepljuje mnoštvom dokumenata. Bihaću i bihaćkoj krajini namijenjena je sudbina Srebrenice. To su shvatili i međunarodni faktori. Munjevita akcija hrvatske vojske “Oluja” u 24 sata pokopala je sve velikosrpske planove.  Bihać je počeo disati punim plućima. Život se vratio. Braća muslimani i Hrvati uzajamno su se pomagali i ostavili divna svjedočanstva ljudske dobrote i spremnosti na žrtvu za brata.