Biskup Odese o stanju u Ukrajini – Pobjednik Dore i zornice

28 velj

Ukrajinski biskup Odese, Stanislaw Szyrokoradiuk, otpor Ukrajine protiv ruskog agresorskog rata, koji je sada u trećoj godini, vidi kao “čudo”. “Mislim da je Bog s nama, inače nikada ne bismo mogli izdržati toliko dugo. Nastavljamo se boriti jer nemamo drugog izbora”, rekao je biskup u utorak u intervjuu za novinsku agenciju Kathpress. Unatoč nedavnim problemima na fronti, on vidi Ukrajinu kao “ojačanu”, ali pod golemim patnjama. “Toliko ih je umrlo u ove dvije godine, osam milijuna je izbjeglo u druge europske zemlje, deseci tisuća su deportirani u Rusiju”, istaknuo je biskup. Biskup Szyrokoradiuk se osvrnuo na Papine riječi u nedjelju kada je papa Franjo, u svom ponovnom pozivu na mir u Ukrajini, pozvao na stvaranje uvjeta za dogovorno rješenje rata. “Papa je u pravu da bi diplomacija naravno bila najbolji put do mira. No, upitno je je li takav put moguć s Putinom.” Kroz rat je cijeli svijet shvatio “za što se zalažu Rusija i njezin car”, rekao je biskup. Ako Papa to ne kaže i ne prozove nikoga krivcem za rat, to bi mu se činilo “malo naivno” – iako su Franji ruke vjerojatno vezane u uredu. Za Szyrokoradiuka, međutim, mir je “zamisliv samo s nepodijeljenom Ukrajinom” – i inače ne bi trajao.

S obzirom na trenutnu situaciju, biskup je izvijestio da se veliki stupanj “normalnosti” sada vratio u Odesu, unatoč ponavljajućim bombardiranjima raketama i teroru dronovima. “Sve funkcionira – željeznica, promet, gospodarstvo. Grad je živ i pun ljudi, što se vidi i po brojnim prometnim gužvama.” Više nema problema sa strujom i vodom, a osjećaj sigurnosti je dobrim dijelom vraćen. Tome su, uz funkcionalnu proturaketnu obranu grada, pridonijeli i prošle godine – uz potporu europskih susjeda – nabavljeni generatori električne energije. /prema  Kathpressu/.

Temu o Ukrajini često stavljamo na naše strnice. Ne vidi se kraj užasnom ratu iako su simpatije čitavog svijeta na strani Ukrajine. Ruski car Putin razgovara samo sa pozicija sile. Ali ipak: “Tko se mača laća od mača i pogiba!” Mi se sjećamo naše situacije 1991. kad smo bili sami. Simpatije za Titovu Jugoslaviju bile su u svijetu općeprihvaćene a nisu vidjeli da je Srbija Jugoslaviju pretvorila ili željela pretvoriti u veliku Srbiju. Isto kao što Rusija od Ukrajine i istočnih zemalaj želi stvoriti Veliku Rusiju. Naš otpor je bio od povijesne važnosti. Istina je isplivala na površinu i Srbija nije mogla, nakon silnih masakra, razaranja, pokolja, glumiti “čuvaricu” Jugoslavije. Koliko će još žrtava, razaranja…pretrpjeti ukrajinski narod dok dođe do slobode i mira.

U Gospiću i gorskoj Hrvatskoj i danas je oblačno bar prije podne

Marko Purišič o vjeri – Ovogodišnji predstavnik Hrvatske na Eurosongu Marko Purišić umjetničkog imena Baby Lasagna nakon pobjede na Dori u par rečenica otkrio je što mu je važno u životu. Nakon što ga je novinarka HRT-a te večeri upitala što će napraviti prije spavanja iznenadio je odgovorom: „Pa sjesti, doći u krevet, pomoliti se prije spavanja i ići spavati!”  Upitan ‘što za tebe znači vjera’ odgovara: „Sve!”. Za Bravo! radio otkrio je i da se prije dvije godine obratio i okrenuo vjeri. A u siječnju kada je gostovao na istom radiju upitan kada je zadnji put bio tako rano budan, rekao je onda kada su bile zornice. Za neupućene podsjećamo da su zornce ranojutarnje mise, još za mraka, u vrijeme Došašča.