Emaus u Šibenik – Nevolja velika – Tužna sudbina djevojčice Danke

4 tra

Emaus u Šibenik – Danas su svećenici Gospićko-senjske biskupije pošli na Emaus u Šibenik. Naime, poput dvojice učenika iz Evanđelja koji su napustili Jeruzalem i pošli u rodni Emaus gdje su susreli uskrslog Gospodina, tako i mi želimo podijeliti uskrsnu radost sa svojima. Posjet Šibeniku i šibenskoj biskupiji ima razloga: šibenski biskup mons. Tomislav Rogić je iz ove biskupije i vežu ga mnoga prijateljestva. Ovakav susret ima i športsku stranu, zajednički ručak i utvrđivanje prijateljstva. Svakako, to je dan odmora u Gospodinu.

Najradosnije riječi – Sveti Ivan u svojoj viziji vidio je ogromno mnoštvo  spašenih kako prate Jaganjca  u njegovoj slavi. O kome se radi? Radi se o spašenima: “To su oni koji dođoše iz nevolje velike i svoje haljine ubijeliše u krvi Jaganjčevoj /Otk. 7,13-14/. Ako bolje zavirimo u svoj dosadašnji život i svoju dušu morat ćemo priznati da nosimo “nevolju velike”. Ta nevolja prati čovječanstvo od početaka: čovjek je smrtno ranjen i ne može se sam spasiti od te smrtne rane. Čovjekovom ohološću -želio je biti Bog – ušla je smrt. Bog nije stvorio smrt nego je ona došla đavolskom zavišću i čovjekovom  pobunom protiv Boga. Iz te nevolje velike mogao ga je osloboditi samo Bog. Zato su najradosnije riječi koje čujemo ovih dana: “Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene , živjet će , ako i umre”( Iv, 11,25). Isus postavlja ovo pitanje svakome od nas. Jadni bismo mi bili kad bi nam Bog pomagao samo na ovom svijetu, kad bi nam osigurao jelo i piće a ne bi rješio smrt!  Ali Kristovim uskrsnućem pobjeđena je smrt: nama se nudi šansa koju nismo mogli ni slutiti.

Tužna sudbina djevojčice iz Srbije – Predsjednik Sbije Aleksandar Vučić objavio je da je djevojčica Danka Ilić ubijena te da su dvije osobe priznale zločin. Kako je potvrđeno za ATV, kriminalistička policija iz Bora uhitila je radnike Javnog komunalnog poduzeća ”Vodovod” Bor S. J. (50) iz sela Luka i D. D. (50) iz sela Zlot. Djevojčicu su udarili automobilom i bacili u smeće. Je li se moglo djevojčici Danki pomoći? Ostaje mnogo pitanja. Nakon masakra u školi u Beogradu i ovaj zločin postavlja mnoga pitanja o društvenoj klimi u Srbiji. Nažalost, nije to samo slučaj u Srbiji.