Došašće – Novi snijeg – Nogometna čarolija

2 pro

Sva je povijest čovječanstva veliko Došašće. Čekanje ili iščekivanje novosti koja će nam život obogatiti i dati mu novu dimenziju. Zato je ideja adventa privlčna svima, nju koriste i trgovci i industrija zabave. To može poruku došašća sakriti i otupiti. Ali, došašće nas uvijek vraća temeljnoj poruci: da sadašnji trenutak pretvorimo u događaj spasenja. Mi nemamo drugog vremena nego ovo sada. Ono je dragocjeno i neponovljivo. Hoćemo li biti sposobni “pročitati” ovo sadašnje vrijeme i u njemu prepoznati šansu spasenja, rođenja za vječnost. U zlom vremenu ne optužujemo samo druge, ne pravimo analize o “pokvarenosti svijeta” nego prepoznajemo i svoj dio krivnje, ne molimo samo Božje milosrđe za sebe nego i za naš ranjeni svijet. Poznat je onaj revolucionar koji je htio promijeniti čitav svijet. Uvidio je da to ne može. Pokušao je promijeniti svoju obitelj ali ni to nije išlo. Onda je odlučio početi od sebe. Ne smijemo nikada smetnuti s uma da se na kraju našeg obzorja zrcali snažna istina: “Tvoj slavni dolazak iščekujemo”. Radi se o konačnom Kristovom dolasku. U svjetlu Kristova dolaska naš život, naše radosti i tuge, naše zalaganje, naš križ života, naša smrt dobiva novo svjetlo. Ovo vrijeme je događaj spasenja, rođenje za vječnst.

Jutros nas je doćeko bijeli pokrivač: tek je zabijelio snijeg ali dovoljno da nas podsjeti na zimu. Sunce je uskoro granulo i snijeg je nestajao…Danas je u Gospiću sajam. Trgovci nude robu: od plodova zemlje do odjevnih predmeta. Na trgu smo zapazili štand koji nudi informacije o euru odnosno zamjeni kuna. Mogu se zamijeniti prvi euri /s hrvatskim motivima/. Uz dužno poštovanje eura ostat ćemo pomalo tužni zbog odlaska naše drage kune. S njom kao da gubimo dio sebe…

 

Nogometna čarlolija sinoć nas je opet obradovala. Očekivali smo pobjedu naše momčadi ali i neriječeno je pobjeda! Ulazimo među 16 ekipa koje će nastaviti takmičenja do finala. Naš veteran Luka Modrić i Joško Gvardiol posebno su se isticali i davali momćadi motivaciju. Radost je obišla čitav svijet jer gotovo nema zemlje u kojoj nema Hrvata! Naši navijači u Kataru, koje prati naša bivša predsjednica, Kolinda priređuju iznenađenja. Hrvatska zastava duga 200 metara atrakcija je u Kataru. Moj se narod raduje – rekao bi naš popularni pjevač u svojoj pjesmi!