Danas sv. Patrik – Vjeonaučna olimpijada – Premijer u Gospiću

17 ožu

Danas crkva slavi sv. Patrika, zaštitnika Irske. Živio je krajem 4. i početkom 5. stoljeća u Britaniji. Njegov je život bio buran i stresan. Oteli su ga kao 16-godišnjaka irski pirati te je čuvao stoku šest godina. Tu je počeo kao vjernik sazrijevati. Uspio se vratiti u Britaniju. Postao je klerik i u njemu se pojavila silna želja da se vrati u Irsku ali ovaj put kao misionar. Postao je biskup. Pučka predaja splela je oko njega mnogo simpatičnih legendi i narodnih običaja. Irci imaju jaku emigraciju pa sv. Patrika slave gdje god ih ima. Prema nekima spomendan sv. Patrika početak je proljeća. Doista, danas je divan sunčani dan i proljeće je tu.

Vjeronaučna olimpijada – Jučer, 16. ožujka, održana je bjeronaučna olimpijada Gospićko-senjske biskupije u Otočcu, u osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana. Tema natjecanja je “Naša draga svetišta”. Sudjelovalo je 19 ekipa iz osnovnih i 9 ekipa iz srednjih škola. Nakon uobičajenih pozdrava domaćina počelo je natjecanje. Kad su pismeni testovi završeni sudionici su prošetali po gradu Otočcu a kroz to vrijeme  žiri je pregledao radove. Prvi pet rangiranih pristupilo je drugom dijelu natjecanja. Na kraju su pobjednici bile domaćinska osnovna škola Zrinskih i Frankopana te ogulinska Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana. One su izborile pravo nastupa u finalu koje će se održati početkom svibnja. , čime su izborili pravo sudjelovanja na državnom natjecanju iz Vjeronauka koje će biti održano početkom svibnja.

Otočac

Obilježavanje 33. obljetince HDZ-a Gospić – Sinoć je u kinodvorani u Gospiću obilježena 33. obljetnica osnivanja HDZ-a. Ovu obljetnicu prepoznao je premijer Andrej Plenkovič te se pridružio proslavi sa svojim bližim suradnicima: potpredsjednikom Vlade i ministarom branitelja Tomom Medvedom, minstrom vanjskih poslova Goranom Grlićem Radmanom  i drugim  uglednicima iz političkog života. Domaćin im je bio župan Ernest Petry te predsjednik GO HDZ-a Mario Stilinović i drugi stranački čelnici i članovi. Pljesak je dobio ministar branitelja Tomo Medved koji je najavio gradnju Centra Domovinskog rata  i veću skrb o braniteljima. U suradnji s Vladom na stolu je 120 projekata koji će ovu županiju učiniti još prosperitetnijom- istakao je župan Petry.  Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta a neki su stajali na vratima...

Danas sajam u Gospiću:

Sunčani dan privukao je veći broj ljudi na sajam

Neki samo prošetaju i pogledaju izloženu robu…

Stvoritelju i uzdržavatelju života, sjeti se onih koji prijeđoše s ovoga svijeta i udijeli im slavu uskrsnuća!

Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam  svemogući Gospodin. Amen.