Danas sv. Nikola Tavelić – Saborsko se sjeća – Naš div i sram

14 stu

Crkva u Hrvata ima mnštvo mučenika i svetaca u svojoj dugoj povijesti. Prvi koji je i službeno proglašen svetim je Nikola Tavelić čiji spomendan danas slavimo. Rođen je oko 1340. godine kod Šibenika. Postao je franjevački svećenik i prvo mu je misionarsko iskustvo bilo u Bosni gdje su nadirali bogumili. S trojicom braće franjevaca odlazi u Svetu Zemlju koju su okupirali muslimani. Puni revnosti i spremni na žrtve propovjedali su muslimanima. Čak su kod čuvene Omarove džamije hrabro propovjedali radosnu vijest, evanđelje. To je uzrokovalo pravi bijes kod ekstremnih muslimana te su na njih navalili. Sasjekli su ih na komade i zapalili. Pepel su prosuli da ne bi kršćani častili njihove ostatke. Godine 1937. dopušteno je štovanje sv. Nikole u svim hrvatskim biskupijama. Nikolu Tavelića svetim je proglasio papa Pavao VI., 21. lipnja 1970. godine. Mnoge crkve i kapele posvećene su ovom mučenku. A on je samo jedan od mnoštva hrvatskih mučenika koji je službeno proglašen svetim. Zalaganjem biskupa Bogovića podignuta je crkva hrvatskim mučenicima, najodličnijim sinovima crkve i to na Udbini. Ova crkva svjedoči da naša crkva cijeni mučeništvo svojih sinova i da ih ne zaboravlja.

Saborsko ne zaboravlja svoje mučenike – U nedjelju 12. studenog Saborsko se sjetilo svojim mučenika. Po običaju položeni su vijenci kod spomen obilježja. Uz braniteljske udruge bio je prisutan predsjednik Hrvatske, županica Martina Furdek Hajdin, okolni gradonačelnici i načelnici opčina. Župnik Bruno predvodio je molitvu kod spomen obilježaja a zatim misu u župnoj crkvi. „Rekli su nam da smo mala zemlja, no nisu nas uspjeli osvojiti ni Turci ni osvajači u posljednjem Domovinskom ratu“, rekao je župnik Bruno.

Drski šverceri ljudima – Svaki dan pročitamo ili čujemo koju vijest o švercerrima migranata, njihovoj drskosti i bezočnosti. Graniča policija ulaže velike napore u suzbijanju ilegalnog prelaska granice. Nevjerojatno je kavim se trikovima služe šverceri i sami migranti. Pitanje je hoće li biti kasno za mir i red ako EU bude okupirana od strane migranata među kojima se kriju militanti.

U Rastokama na kavi

Posjetili smo spomen ploču nedaleko Rakovice i Broćanca podignutu u čast Eugena Kvaternika i drugova koji su počeli ali nisu uspjeli osloboditi Hrvatsku. Matoš je to izrekao stihovima: “Tu leži naš div, naš stid i sram, što biješe kriv jer bijaša sam”. Ipak, Kvaternikov ustanak upalio je plamen koji je gorio neugasivim ognjem u generacijama sve do 1991-1995. godine kad je njihov san ostvaren…

Sezona pečenja rakije. Ako nema šljiva dobre su kruške, jabuke…