Slunj: da se ne zaboravi

15 stu

U sjeni Vukovara ništa manja tragedija događala se u Slunju i slunjskom kraju 1991. godine. Poput Vukovara u okruženju  goloruki narod s nekoliko stotina branitelja gotovo golorukih, odolijevalo je sve do 16. studenog. Demonstracija sile 8. listopada na plitvičkim selima /Vaganac, Smoljanac, Poljanak, Vukovići…/ bio je nagovještaj razaranja Slunja i okolice. Upravo 16. studenog 1991. ušli su agresorski tenkovi u Slunj. Narod i branitelji povlačili su se po bespućima, po magli i kiši prema Bosni. Počelo je razaranje, ubijanje, pljačka. Neke su žive spalili u kućama, neki su morali sami sebi iskupati jamu prije streljanja. Počeo je križni put slunjskog puka, progonstvo, koje je trajalo četiri godine. Ostatak slobodne Hrvatske pružio je utočište i bili smo solidarni u nevolji. Progonstvp nije izgubljeno vrijeme. Pripremali smo se za povratak. Djeca su marljivo učila, muževi organizirani u slunjskoj pukovniji i po elitnim brigadama. Pozdravljali smo se “do viđenja u Slunju!”- Taj je dan došao 6. kolovoza 1995. Toga dana “Usta nam bijahu puna smijeha a jezik klicanja!” Pustoš i ruševine su ubrzo nestale. Slunjski kraj je zablistao u novom sjaju. Krenuo je turizam. Slunj je ove godine proglašen najljepšim turističkim naseljem u svijetu! Ali, 350 žrtava je palo za slobodu. Ne zaboravljamo ih! Pokojne koje smo pokopali po grobljima slobodne Hrvatske prenosili smo u naša groblja u Slunju, Rakovici, Drežniku, Vagancu, Lađevcu, Cvitoviću, Cetingradu, Blagaju…

Sutra 16. studenog u 10 sati oglasit će se zvona i vatrogasna sirena u Slunju. Polaganje vijenaca pred spomenikom braniteljima u gradskom parku. Kolona sjećanja poći će do crkve: misa u 11 sati. Nakon mise u dvorani Pučkog učilišta tribina pod nazivom: “Da se ne zaboravi”.

Danas se Rakovica sjeća svojih poginulih, progonstva i slavnog povratka (foto Darko Rubčić)

Suho lišće nas podsjeća da je jesen u punom jeku /u gospićkom parku/

Zimska oprema – Danas je lijepi sunčani dan. Poneki oblak se pojavi i nestane. A upravo danas, na ugodni sunčani dan kad možemo izići u košulji u šetnju, stupa na snagu propis prema kojemu treba imati zimsku operemu na automobilima: zimske gume ili dobre ljetne s lancima u bunkeru. Kazne su stroge i nema opraštanja!

Večeras u Gospiću igra svjetla, oblaka…