Danas Križevo u Perušiću, Ogulinu, Prozoru, Vagancu…

14 ruj

Danas crkva slavi Uzvišenje sv. Križa ili jednostavno Križevo. Ostatke Isusova križa otkrila je u 4. stoljeću sv. Jelena. Pao je u ruke Pezijanaca od kojih ga je preuzeo car Heraklije nakon pobjede u prvoj polovici sedmog stoljeća. Zanimljivo da je to onaj car Heraklije koji je pozvao Hrvate, prema Porifirogenetu, i nastanio ih u današnjoj Hrvatskoj koja je postala “lijepa naša”.

Križ je vrhunac Božje ljubavi. U paradoksu križa sadržan je čudesni zakon: kroz smrt u život, kroz poraz k pobjedi. Naš život je hod za Kristom. A Krist je razorio đavolsku moć upravo na križu. On poručuje: “Ne bojte se: ja sam pobijedio svijet!” Mi smo na putu ali on nam pokazuje put. “Kad budem uzdignut sve ću privući k sebi”. Nitko ne može reći u svojoj patnji, u bolesti, umiranju: “Gdje je Bog?” On je s nama u našoj patnji, umiranju ali zadnju riječ nema križ nego uskrsnuće. Križ nije samo simpatični znak koji nosimo oko vrata nego po križu idemo k spasenju i životu vječnomu.

Danas mnoge župe slave Uzvišenje sv. Križa kao svoga zaštitnika. To su: Perušić, Prozor, Ogulin, Vaganac…Danas ćemo se pridružiti slavlju u Vagancu.

Vaganačka crkva s Plješivicom u pozadini