Dan Gospodnji: ljubav kao mjera

12 velj

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju. U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Uistinu kažem vam: ne bude li ­pravednost vaša veća
od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući
u kraljevstvo nebesko.
Čuli ste da je rečeno starima:
Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.
A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga,
bit će podvrgnut sudu.
Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba!
A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu,
već je s njome učinio preljub u srcu.
Čuli ste još da je rečeno starima: Ne ­zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve.
A ja vam kažem: Ne kunite se nikako!
Vaša riječ neka bude: ‘Da, da – ne, ne!’
Što je više od toga, od Zloga je.«
Riječ Gospodnja.

Pomalo nas zbunjuje ovo evanđelje. Uopće Božja riječ nas želi probuditi iz naše duhovne pospanosti. Ovdje je riječ o farizejima koji su pazili da izvrše svaki propis u Zakonu. Oni su se ponosili time što revno vrše zakon i očekivali su pohvale od sredine u kojoj žive. Oni su bili na neki način vertikala. Ali Isus otkriva nakaradnost njihove veličine. Oni su radili sve da ih ljudi vide i daju priznanja. Njihovo srce bilo je negdje drugdje. Zato Isus upozorava: “Ne bude li vaša pravednost veća od pravednosti farizeja nećete ući u kraljevstvo Božje!” Ovdje se radi o drugačijim mjerilima. Mjerilo u našim odnosima prema drugima i dakako prema Bogu je ljubav.  Vanjština bez ljubavi je prazna! To najbolje vidimo na primjeru obitelji. Obitelj počiva na ljubavi. Majka ne gleda na sat koliko će vremena potrošiti na djecu. Njezino radno vrijeme diktira ljubav. Ovo bismo trebali preslikati i na naše međuljudske odnose. Je li to moguće?  Moguće je! Isus je pokazao takvu ljubav do kraja. Zato Isus upozorava ako naša ljubav prema braći ljudima ne bude veća od one farizeja ne možete ući u Božje kraljevstvo! Ne samo u izvanrednim prilikama, na pr. u ratu, potresu, nego u svakodnevnici živimo ljubav prema bližnjemu. Ljubav je mjerilo naše uključenosti u život obitelji, crkve, društva..

Jedna je majka zamolila sinčića da ode u trgovinu kupiti to i to. “Mama, neda mi se, umoran sam!” – odgovora sin. Pita kćerku isto. “Zašto baš ja. Ne ide mi se jer sam umorna”. Majka je šuteći otišla u trgovina, dovršila ručak… Sutradan djeca dolaze iz škole i odmah gledaju na stol. “Mama, nema ručka na stolu!” – pitaju začuđeni. Mati odgovara: “Djeco, ne da mi se ništa, umorna sam” Djeca: “Pa ti si mama, ti nikada ne smiješ biti umorna!” Slijedila je lekcija koju su djeca naučila dobro. Sebičnost nas udaljuje, zatvara u sebe, postajemo oholi…Možda bi nas ova zgoda mogla poučiti o Isusovoj zapovijedi ljubavi. U jednoj prvoričesničkoj recitaciji kaže se: “Patnja nam draga je sada, u njoj je ljubav mjera, Isuse dođi u srca ta u nas je živa vjera!”

Danas slavimo misu u Brušanima u 11 sati!

Župna crkva u Brušanima

Krštenje u Brušanima danas je događaj prvog reda (u 11 sati)

Na grobu nedavno preminulog Marka u Brušanima

Brani nas Gospodine dok bdijemo,čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom i počivamo u miru!

Danas smo Gospodine proslavili otajstvo uskrsnuća Tvoga Sina. Smjerno te molimo daj da sigurni od svakoga zla počivamo u miru te radosno sutra ustanemo i Tebi hvalu dademo!