Razgovor s Knjigom

22 ožu

Dobro je nekada otvoriti katekizam Katoličke crkve i pročitati koji redak. Čitanje crnih kronika, senzacija koje su pisane da nas zarobe ali ne otvaraju prozore da uđe svjetla i svjžeg zraka. Ima jedna uzrečica koja kaže: “Reci mi što čitaš pa ću ti reći kakav si”. Ako se netko hrani otrvnim gljivama otrovat će organizam. Čitanje dobre knjige je razgovor s pametnim čovjekom.  Danas predlažemo pasus iz katekizma br. 104 koji glasi: “U Svetom pismu Crkva nalazi stalno svoju hranu i svoju snagu, jer u njemu ne prima samo riječ ljudsku, nego ono što stvarno jest: riječ Božju…U svetim knjigama, naime, Otac nebeski s velikom ljubavlju dolazi u susret svojim sinovima i s njima razgovara”.

Najstarija časna sestra na svijetu – Najstarija časna sestra na svijetu je sestra Inah Canabarro Lucas koja ima 115 godina. “Svaki dan molim krunicu za sve ljude diljem svijeta.” – rekla je ova draga sestra. Trenutačno živi u Porto Alegreu u državi Rio Grande do Sul u kući Santo Enrique de Ossó, u blizini Provincijske kuće sestara terezijanki u Brazilu. U zajednici ovih sestra ušla je davne 1927. u dobi od 19 godina. Sestra Inah cijeli je život bila učiteljica. Predavala je portugalski, matematiku, znanost, povijest, umjetnost i religiju u terezijanskim školama u Rio de Janeiru, Itaquiju i Sant’Ana do Livramentu, gradu koji je voljela jer je u njemu provela većinu svog života.

Župnik poziva na blagoslov spomenika i misu za poginule u Brlogu – “U subotu, u 9:30 sati biti će blagoslov spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, redarstvenicima i pobijenim civilnima žrtvama iz Domovinskog rata u Brlogu. Poslije blagoslova spomenika, slaviti će se sv. misu u crkvi Pohođenja Marijina Elizabeti…Hvala svima koji su dali svoje živote da bi mi imali svoju Hrvatsku i da nam bude bolje i ljepše. A njihovim najmilijima, rodbini i prijateljima moja iskrena sućut – kaže u svom apelu župnik fra Juro

Pošumljavanje u Cvitoviću – Rado pročitamo vijest o brizi, pogotovo namlađih, za zdrav okoliš, pogotovo naše šume i općenito prirodu. Kakve bi posljedice na pr. imalo izumiranje pčela i insekata! Nestalo bi plodova. Naime, bez oparašivanja nema plodova. A pčele i insekti su u Božjem projektu prevažni u lancu života. Kod Cvitovića je šuma počela oboljevati: treba joj pomoći! Priskočili su “šumoborci”: Pod strućnim vodstvom Hrvatskih šuma, posađena je nova, “mješovita” šuma: gorski javor, smreka, divlja trešnja…

Nacionalni park Plitvička jezera predstavlja svoje jedinstvene prirodne ljepote na prestižnom međunarodnom sajmu turizma ITB u Berlinu. Ovaj put Nacionalni park Plitvička jezera predstavlja ćitavu Hrvatsku odnosno njene prirodne ljepote.

Politička kultura – U predizborno vrijeme moramo se naoružati strpljenjem. U  kampanji neke stranke i njihovi lideri ne biraju riječi da “zgaze” protivnika ili konkurenciju. Toliko grubih riječi, prijetnji djeluje degutantno. Dobiva se dojam kao da ulazimo u “balkansku krčmu” u kojoj se gasi lampa i počinje tučnjava. Naš je narod u novijoj povijesti prošao razne nenarodne režime koji su prodavali simpatićne parole ali su njima prikrivali svoju zločinačku praksu. Mislili smo da je politička kultura ušla u svijest i praksu političkih elita. Razočarani smo kad čujemo tolike grubosti, prijetnje, ponižavanje drugih, ocrnjivanje, nepoštivanje zakona..Ne bismo željeli živjeti u zemlju u kojoj vlada političko nasilje umjesto dijaloga i prihvaćanja različitosti.  Luis XIV je rekao: “Država to sam ja”. Tako se neki ponašaju u 21. stoljeću i budu pomalo smiješni ili tagikomični.