Nepregledno mnoštvo mučenika – 160. obljetnica smrti Milana Neralića

15 velj

Komunizam je ostavio strahovito puno žrtava. Više nego fašizam. Komunističkoj tiraniji nekako se gleda kroz prste jer su tobože imali ideale kao što je bratstvo, jedinstvo. Međutim broj logora i likvidacija nevinih ljudi nadmašuje sve druge nehumane pokrete i ideologijr. Prema dostpupnim podacima Josip Staljin od 1929. do 1953. ostavio je 42,67 milijuna žrtava. Za njim slijedi Mao Ce Tung u Kini iz kojeg stoji 37,83 milijuna žertava, treći je Lenjim sa 42,02 milijuna žrtava, na četvrtom mjestu je Pol Pot /Kambodža/ sa 2,40 milijuna žrtava a peti je Josip Broz Tito, jugoslavenski diktator koji je ostavio iza sebe 1,17 milijuna žrtava.
Stradanje katoličkih svećenika u ratu i poraću – prema knjizi Ante Bakovića (i dopuni) u Hrvatskoj iznosi 634 svećenika. Možemo zamisliti kakve su logore, torture prošli. Na pr. fra Petar Turkalj /trećeredac iz Slunja/ umro u zatvoru u Gradiški, morao je prenositi zatvorskog čuvara na leđima da uvaženi drug ne zamaže čizme). Koliko dana u samici!
Naravno i drugi su narodi pod komunističkom čizmom imali mnogo žrtava pa tako i svećenika. Papa je u srijedu 14. veljače primio kardinala Ernesta Simonija koji je robijao u Albaniji 28 godina za komunističke vlasti. Rođen 1928. tajno se spremao za svećenika. Zaređen je za svećenika tajno 1956. Godine 1963. nakon mise je uhićen i odveden u zatvor. Ostao je u zatvoru 28 godina. A boravio je mnogo dana u samici, teško radio, ponižavan i maltretiran…Kad je papa Franjo popsjetio Albaniju 2014. ganula ga je ispovjest vlč. Ernesta Simonija. Kad se vratio u Rim imenovao ga je kardinalom.

Papa Franjo je na kraju opće audijencije u srijedu, 14. veljače, odao počast kardinalu Ernestu Simoniju, kojeg je komunistički režim zatočio u Albaniji dvadeset i osam godina, javlja Vatican News.

160. obljetnica od smrti olimpijca Milana Neralića – Milan Neralić, osvajač prve hrvatske olimpijske medalje – rođen je u Slunju 26. veljače 1875. a umro u Beču odnosno bečkom Novopm Mjestu 17. veljače 1918. Svake godine Slunjani obilježavaju njegovu godišnjicu smrti. Tako i sutra. U suradnji s Olimpjskim odborom Slunjani su podigli spomenik ovom vrsnom športašu u centru Slunja. On je zadužio ne samo Slunj nego i Hrvatsku. Na njegovoj rodnoj kući postavljena je ploča koja podsjeća putnike i prolaznike na ovog olimpijca. Inače Oldtajmerski klub iz Slunja inicijator je ovih aktivnosti. Tako ćemo i sutra u 11 sati pred spomenikom Milanu Neraliću odati priznanje ovom športašu i pred rodnom kućom.

Pred rodnom kućom Milana Neralića

Podaren nam je ugodan sunčani dan