Čista srijeda /Pepelnica/

14 velj

Danas je Čista srijeda ili Pepelnica. Sve ima svoje vrijeme: vrijeme radosti i tuge, vrijeme rata i mira, vrjeme mladosti i starosti, vrijeme govora i šutnje…To nas uči biblijska mudrost. Danas na Pepelnicu počinje vrijeme tihe plodne šutnje: u šutnji osluškujemo glasove koje inače ne primamo u vrevi i bučnoj svakodnevnici. Na poseban način u korizmi ohrabrujemo one koji se pripremaju na krštenje ali se i sjećamo svoga krštenja po kojem smo postali sinovi vječnosti. U korizmi posebno slušamo Boćju riječ koja nas priprema na obraćenje ili intenzivniji duhovni život. U korizmi tako koristimo prokušano oružje: molitvu, post i dobra djela. Molitva je kao disadnje duše: ne može nam dosaditi udisanje zraka! Zapravo ne možemo bez disanja a tako i bez molitve. Molitva nije poniženje čovjeka nego ulazak u Božju svemoćnu ljubav. Plod molitve je obraćenje: oslobađamo se svojih negativnih “robovanja” i otvaramo se Božjoj ljubavi. Korizma je vrijeme posta: znati se odreći silnih “kalorija” i ojačati svoj duh. Dok je post uskaraćivanje hrane, nemrs je odricanje od mesa i mesnatih proizvoda…
U Korizmi će se mnogi pripremati na poseban način za krštenje u vazmenoj noći. Radujemo se tomu. Ali je uskrsno slavlje i slavlje našeg krštenja: zahvaljujemo za dar što smo postali djeca Božje. Obnavljamo krsna obećanja! Biti kršćanin nije gotova stvar nego neprestano “postajemo” krščani. Kao ptica koja leti ne može prestati letjeti jer pada na zemlju.

113. obljetnica Hajduka – Misnim slavljem u kapeli Poljudskog stadiona, Nogometni klub Hajduk proslavio je svoju 113. obljetnicu osnutka u utorak 13. veljače. U prisustvu brojnih članova uprave, veterana, nogometaša na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem misu je predslavio sinjski gvardijan fra Marinko Vukman. Pridružujemo se čestitkama ovom legendarnom hrvatskom nogometnom klubu.


Božja nas je dobrota obdarila sunčanim danom.

Sve brzo prolazi, teče…”Ja sam s vama u sve dan do svršetka svijeta” – jamči Krist. Smrt je novo rođenje, smrt nas oslobađa od krhkosti vremena i uvodi u vječnost. Isus kaže Marti: “Uskrsnut će tvoj brat!” Ona odgovara znam da će uskrsnuti u posljednji dan. Isus upozorava da oni koji vjeruju sve im je moguće. Vjerom se izručujemo u Božju svemoć.