Bez kompromisa – Široka Kula pamti

11 lis

Akcija “72 sata bez kompromisa” – Volonterska akcija pod ovim nazivom održat će se i ove godine.  U utorak 10. listopada održana je konferencija za tisak  u Splitu u prostorijama Studentskog centra. Ovaj projekt predstavili su Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih  pri  Studentskom katoličkom centru u Splitui te Ilija Vrbatović, predsjednik udruge.  Inače, volonterski projekt 72 sata bez kompromisa ove godine održat će se 12. – 15. listopada u 19 hrvatskih gradova i općina, a na području Grada Splita i okolice preko 600 mladih volontera okupit će se kako bi pomogli potrebitima i učinili svoj grad ljepšim mjestom”, najavila je Doris koja naglašava kako je ove godine organizirano 56 različitih ekoloških, socijalnih i radnih akcija.

13. listopada Široka Kula se sjeća mučki ubijenih – Široka Kula i okolica prisjećaju se stradanja pred 32 godine. Nakon 32 godine rane nisu zacijelile. Podsjetimo na ove tragične događaje:  radi se o ratnom zloćinu koji su nad bespomoćnim Hrvatima počinili lokalni pobunjeni Srbi, milicija SAO Krajine, pripadnici četničkih formacija. Radilo se o etničkom čišćenju Hrvata u njihovoj domovini!  Najveći dio pokolja dogodio se 13.  listopada 1991. kad su ubili 8 Hrvata a pokolj se nastavio idućih dana kad su ubili još 32 osobe. Među njima je djevojčica Verica Nikšić stara 13 godina, 17-godišnji dječak, cijela peteročlana obitelj.   

13. listopada u crkvi sv. Mateja u 17 sati najljepše što se može učiniti za žrtve je sv. Misa. Nakon mise počast žrtvama: polaganje vijenaca, svijeće kod spomen obilježja žrtvama  Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata.