Rat u Izraelu – Miholjsko ljeto

10 lis

Rat u izraelu koji prijeti daljnjom eskalacijom zabrinjava čitavu ljudsku zajednicu. Svijet je danas kao nikad povezan informacijski, ekonomski, tehnološki. Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin sa zabrinutošću prati eskalaciju nasilja u Izraelu. On kaže: “Instrumenti kojima međunarodna zajednica raspolaže moraju, prije svega, pokušati postaviti temelje za konačno rješenje ovog problema, jer sve dok se ne riješi problem suživota Palestinaca i Izraelaca, ovakve situacije će uvijek biti moguće ponoviti” te dodaje: “Sigurno će morati postojati predanost svih strana da pokušaju, prije svega, ograničiti ovaj sukob koji je izbio na potpuno iznenađujući način…Vjerujem da nitko s naše strane nije mogao zamisliti da će se dogoditi ovo što je pokrenuto. Koliko ja znam, objavljen je rat, pravi rat…Mir je plod pravde. I zato moramo pronaći način da riješimo ovaj vjekovni problem, ovaj tragični problem odnosa između Palestinaca i Izraelaca”.

Misa zahvalnica i u Gospiću – Nakon jučerašnje mise zahvalnice na Krasnu koju je ospićko-senjski biskup monns. Zdenko Križić slavio sa svećenicima, misu zahvalnicu za biskupsku službu u Gospićko-senjskoj biskupiji mons. Zdenko Križić, predslavit će 15. listopada u 10 sati, u katedrali Navještanja BDM u Gospiću. Nakon oproštaja od Gospića mons. Zdenko Križiž preuzima Splitdko-makarsku nadbiskupiju.

Mala vijest kojoj se raduje čitava Hrvatska: Šesto dijete u obitelji Žane i Veseljka Tulić, malu Milicu, krstio je župnik i kanonik Stolnog kaptola don Željko Kovačević kao delegat dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića za vrijeme nedjeljne mise 8. listopada u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu na Korčuli. Čestitamo hrabrim roditeljima!

Miholjsko ljeto kao da će zaći duboko u jesen. Dani su sunčani, ne prevrući. Ugodno je boraviti na otvorenom, u polju, šumi, brdima i dolinama…Radujemo se jesenskim plodovima. Po koji žuti list, ipak, najavljuje mrazeve, magle i ledene kiše po čemu je jesen poznata…

“Umirućemu i rodbini treba govoriti o tome da smrt nije konačni rastanak od osoba koje volimo nego da je riječ samo o privremenom oproštaju do ponovnog viđenja u kraljevstvu nebeskom” /Mijo Nikić/ U jesen nam ova misao nekako dobro dođe. Ako cvijeće u jesen uvene, ako naši voćnjaci ostanu bez lišća, okovani ledom u dugim zimskim noćima, oni ipak u korijenju čuvaju rascvalo proljeće. Mala sjemenka skrivena negdje u zemlji čuva tajnu života. Ona će na proljeće izići iz prividne smrti. Zar je čovjek, remek djelo Božjeg stvaralaštva i ljubavi, manje vrijedan od poljske trave…U čovjeka je Božje dobrota pohranila tajnu života vječnoga. Kristovo uskrsnuće naše je uskrsnuće. Ono mijenja naš odnos prema drugim ljudima, prema prirodi, prema Božjoj dobroti. Kristovo uskrsnuće skida s naših očiju sljepoću i otvara nam perspektivu vječnosti.