Zločini u sjeni rata

14 lis

Svjetska javnost je uprla poglede na Bliski istok, u pojas Gaze, pa je rat u Ukrajini pao u sjenu. Izrael ima legitmno pravo braniti svoje građane od napada Hamasa ali civili trebaju biti zaštićeni. Naš je general Gotovina bio optužen za prekomjerno granatiranje a to je bila “igračka” prema bombardiranju u Gazi. Izgleda da Putinu idu na ruku događaji u Gazi. UN-ov  ured za ljudska prava donosi /prema L avvenire/ vijest prema kojoj je Putin potpisao dekret koji ovlašćuje rusku vojsku za mučenje, zlostavljanje, silovanje. Ne trebaju se bojati da će zbog toga odgovarati. To nas podsjeća na sovjestu armiju koja je 1945. u Vojvodini kad je riječ o Volksdojčerima i okupiranoj istočnoj Njemačkoj, počinila mnoga silovanja. Sada također ruski vojnici mogu to raditi u okupiranom dijelu Ukrajine bez ikakvih posljedica. U Rusiji vlada “atmosfera nekažnjavanja”. UN.ov Ured za ljudska prva podnio je 36 izvješća.  «Od 1. veljače ove godine u ovom sukobu stradao je još 4621 civil, od čega 1028 ubijenih i 3593 ranjena. Većina ovih dokumentiranih žrtava dogodila se na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.” Dakako, da UN-ovi ljudi ne mogu imati uvid u okupirani dio Ukrajine. Mogu jedino činiti napore  u daljinskom nadzoru kako bi došli do nekih rezultata.

Predsjednik Skupštine katoličkih ordinarija Svete Zemlje (ACOHL) jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je u ime ACOHL-a, u srijedu 11. listopada 2023., u povodu eskalacije oružanog sukoba u Svetoj Zemlji, uputio poziv na molitvu i post za mir u utorak 17. listopada. Požeški biskup mons. Škvorčević pozvao je također vjernike na post i molitvu za mir u Svetoj Zemlji.

Jučer sjećanje na žrtve u Širokoj Kuli -Jučer 13. listopada u Širokoj Kuli kod Ličkog Osika sjećanje na zločin počinjen pred 32 godine nad 41 mještaninom. Misu je predvodio u 17 sati policijski kapelan iz Siska uz koncelebraciju županika Luke Blaževića i Nikole Turkalja  Nakon mise komemoracija kod spomen obilježja. Vijence su pložili izaslanik predsjednika države, Sabora a u i ime Vlade bio je prisutan ministar branitelklja Tomo Medved.