Žalosna Gospa

15 ruj

Nakon Uzvišenja sv. Križa crkva slavi Žalosnu Gospu. Ovaj spomendan želi nam reći da je Gospa pod križem stajala i proživljavalu svu Kristovu patnju. Starac Đimun joj je navijestio da će joj “mač boli probosti srce”.  Umjetnici prikazuju njezino srce probodeno sa sedam mačeva, sedam žalosti. U 13. stoljeću redovnici serviti započeli su pobožnost žalosnoj Gospi širiti u puku. Papa im je dozvolio slaviti žalosnu Gospu te se ova pobožnost proširili po Italiji a onda i po našim krajevima.

Žalosnu Gospu slavi župa Mrkopalj i mnogi će hodočasnici danas stići u Mrkopalj. Takošer je crkva Žalosne Gospe na Vrhu kod Tršća.

 

Navala migranata na slunjski kraj ne prestaje. Stanovnici žive u nelagodi i pomalo strahuju pred budućnosti. Pitanje je dana kad će ovi ljudi početi provaljvati u kuće u kojima živi starje stanovništvo koje je bespomoćno. Ministar unutarnjih poslova posjetio je Slunj i Karlovačku županiju. Kao da Europska unija prepušta Hrvatskoj da se sama nosi s ovim problemom. Ali, migranti  ne žele ostati u Hrvatskoj nego žele stići u bogate zemlje gdje će dobiti  socijalnu zaštitu. Problemu se ne vidi kraj…

Može biti slika sljedećeg: 11 ljudi, ulica i gomila

Migranti u Slunju

Danas na tržnici u Gospiću